Taiteen keinoin hälytys kuumuuden vaaroista

Kansainvälinen Punainen Risti ja Punainen Puolikuu ilmastotalkoissa

Maailmanlaajuisen ilmastonmuutoksen nopea edistyminen – ilmakehän lämpeneminen – on koko ihmiskunnan ja kaiken muun elollisen luonnon hyvinvoinnin uhka, jonka hillitsemiseen tulisi tarttua paljon nykyisiä toimia ripeämmin. Tietoisuutta muutoksen vaaroista edistetään monin keinon, muun muassa kansainvälisen ilmastomarssin avulla niin Suomessa kuin useissa maissa, kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna (1).

Yleistyneiden hellepäivien aiheuttamista akuuteista terveydellisistä vaaroista varoitellaan kuumina päivinä säätiedotuksissa, ja oman kampanjansa tiedotukseen tuovat Kansainvälisen Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun ilmastotiedotuksen yhteistyöelin Red Cross Red Crescent Climate Centre (IFRC), joka tilasi ja julkisti kuumuudesta varoittavan toimintapäivän (kesäkuun 2. päivä – Heat Action Day 2024) -kampanjan ammattitaiteilijoilta (2). Kolmannen kerran järjestettävään toimintapäivään on kuulunut eri maissa ja maanosissa muun muassa koululaisille suunnattu kampanja teemaan liittyvien taideteosten tekemiseksi ja julkaisemiseksi (3).

Helteiden symbolina esitettävä ulkoavaruuden robotti alistaa polttavan oranssina ja punaisena hehkuvan kaupungin tukahduttavaan kuumuuteen. Taiteilijat: Andrew Rae ja Ruskin Kyle. 2024. Kuva: IFRC.

Taiteilijat Andrew Rae ja Ruskin Kyle valitsivat tieteiselokuvista tutun, hätkähdyttävän tyylin saadakseen ihmisten huomion välittömiä toimia vaativaan tilanteeseen. Faktatietoa ilmastonmuutoksesta ja poikkeuksellisten hellejaksojen terveydellisistä vaaroista on julkaistu vuosien varrella paljon, mutta kuumuuden todellista haitta-astetta ei yleisesti tiedosteta riittävästi.

Ilmastonmuutokseen liittyvien sään ääri-ilmiöiden äkilliset katastrofit kuten rankkasateiden aiheuttamat tulvat tai hirmumyrskyjen aiheuttamat tuhot uutisoidaan näyttävästi ja kattavasti, mutta hiljalleen etenevän lämpenemisen mukanaan tuomat hellepäivät ”tuntuvat hiipivän salaa” olennaiseksi osaksi elämäämme. IFRC:n pääsihteeri kuvailikin yleistyneitä äärimmäisen kuumia jaksoja ”ilmastonmuutoksen hiljaiseksi salamurhaajaksi”.

Andrew Rae ja Ruskin Kyle loivat kuumuuden symboliksi jättikokoisen, maapallon ulkopuolelta tulleen robotin, joka levittää ympärilleen oranssin ja punaisen hehkuista, kaikelle elolliselle vaarallista säteilyä. Vahinkoa, jopa kuolemaa levittävä ja pahoissa aikeissa liikkuva – ilmastonmuutosta edustava – robotti on ihmisten tekemä, ja sen pysäyttäminen on myös ihmisten vastuulla.

Vesipulloin ja teknisin apuvälinein varustautunut poika edustaa mahdollisuuksia, joita ihmisillä olisi halutessaan hillitä kuumuuden tuhoisaa yleistymistä. Taiteilijat: Andrew Rae ja Ruskin Kyle. 2024. Kuva: IFRC.

Ilmastonmuutoksen ja sen mukana tulevien hellepäivien pysäyttäminen tuntuu kuitenkin olevan päättäjille ylivoimaisen vaikeaa, koska olemme itse tämän vaaran aiheuttaneet ja jota koko ajan ylläpidämme. Jos vihollinen olisi ulkoavaruudesta tullut robotti, kaikki hallitukset ja koko ihmiskunta olisivat varmasti välittömästi valmiina taistelemaan sitä vastaan. Heat Action Day -kampanjalla Punainen Risti ja Punainen Puolikuu herättelevät meitä kaikkia välittömiin toimiin yhteistä vihollista vastaan. Teknisiä, elämäntapojen muutoksiin liittyviä ja taloudellisiakin keinoja tuhon hillitsemiseen kyllä olisi, ja tästä toivosta taiteilijat muistuttavat kuvalla, jossa nuori poika – selässään juomavesipullojen ja lisävarusteiden täyttämä reppu – levittää viilennystä tuovaa sinistä.

(1). Luontoliitto. Lisää ääntä -ilmastomarssi Helsinki – Luontoliitto

(2). IFRC, 31.5.2024; Heat Action Day: Raising the alarm about extreme heat through art | IFRC

(3). IFRC. Guide for Participating in Heat Action Day 2024 – Google Docs