Viro poistaa neuvostoajan muistomerkit

200400 kohdetta hävitetään ”niin pian kuin mahdollista”

Venäjän helmikuussa 2022 alkanut hyökkäyssota Ukrainaan käynnisti monissa maissa vaatimuksia kaikenlaisten suhteiden – niin nykyisten kuin aikaisempien – katkaisemisesta. ”Välit poikki -vaatimuksissa” näkyvään osan ovat nousseet neuvostoajan muistomerkit, niin Neuvostoliiton toimesta pystytetyt kuin pakotettuina tai vapaaehtoisesti kumppaniksi liitettyjen maiden hyväksymät monumentit. Keskustelua on käyty, ja toimenpiteisiin on ryhdytty Suomessakin.

Helsingin kaupungin päätös siirtää Moskovan lahjoittama Maailman rauha -muistomerkki varastoon uutisoitiin näkyvästi myös ulkomailla. Vastaavia päätöksiä olivat jo aikaisemmin tehneet ainakin Turku ja Kotka poistamalla neuvostoaikaisten ystävyyskaupunkiensa lahjoittamat Lenin-muistomerkit. Laajamittainen neuvosto- ja natsiaikojen muistomerkkien poistaminen ja jopa lakisääteiseksi määrätty täydellinen hävittäminen on käynnissä Latviassa.

Kiistelty neuvostoajan muistomerkki, T-34 -panssarivaunu Narvassa. Venäläisille muistomerkki natsien kukistamisesta, virolaisille muistutus Neuvostoliiton miehityksestä. Kuva: ERR, Rene Kundla.

Neuvostomuistojen poistajien joukkoon liittyi myös Viro. Pääministeri Kaja Kallas ilmoitti 3.8.2022 hallituksen päätöksestä poistaa muistomerkit ”niin pian kuin mahdollista”. Saman suuntaisia vaatimuksia on maassa esitetty jo aikaisemmin. Varsinkin Narvan kaupungissa näkyvällä paikalla olevan neuvostoliittolaisen T-34 -tankin poistaminen jalustaltaan on ollut kaupunkilaisten ja muidenkin virolaisten toiveissa.

Yksityiskohtia monumenttien poistamisesta tai hävittämisestä Kallas ei kertonut. Aikataulu riippuu teknisistä ja logistisista resursseista sekä paikallisten hallintoviranomaisten päätöksistä. Yksityisillä mailla olevien muistomerkkien poistaminen on maanomistajien päätettävissä.

Kuten odottaa saattoikin, Venäjä on voimakkain sanoin tuominnut patsaiden ja muistomerkkien hävittämisen tai piilottamisen.

Kaikkiaan Virossa on eri arvioiden ja määrittelyjen mukaan 200–400 neuvostoajan muistomerkkiä.

ERR News, 4.8.2022; Kallas: Soviet monuments will be moved as soon as possible | News | ERR

Katso myös:

Taiteen maailmasta 17.7.2022; Latvia tuhoaa natsi- ja neuvostoajan muistomerkit – Taiteen maailmasta