Valtaosa aboriginaalien taiteena myytävistä teoksista väärennöksiä

Alkuperämerkintöjä ja aitoustodistuksia vaaditaan pakollisiksi

Australian alkuperäisväestön – aboriginaalien – ja saarimantereen ja Uuden Guinean välisen Torresin salmen saarilla asuvan väestön vuosituhantiseen perintöön perustuvat taideteokset ja käsityöt ovat suurta huutoa maailman taidekaupassa ja varsinkin turistien matkamuistokaupassa. Valitettavasti suurin osa myytävistä tuotteista ainoastaan muistuttaa aboriginaalien teoksia, sillä kysynnän kasvaessa yhä useammat tuotteet on tehty aivan muiden kuin alkuperäiskansojen jälkeläisten toimesta, usein teollisena sarjatuotantona.

Ongelma on kyllä tunnistettu. Australian hallituksen alainen, kansalaisten hyvinvointia talous-, sosiaali- ja ympäristöasioissa edistävä tutkimus- ja neuvontaelin (Productivity Commission) on esittänyt, että aboriginaalitöitä muistuttavat ja jäljittelevät mutta muiden tekemät tuotteet on erikseen merkittävä jäljennöksiksi. Komission viimeisimpien tietojen mukaan noin kaksi kolmasosaa aboriginaalien taiteena tai käsitöinä myytävistä teoksista ja tuotteista on väärennöksiä.

Väärennetty taide vahingoittaa kulttuuria. Fake Art Harms Culture -kampanjajuliste. Kuva: Copyright Agency, Australia.

Nykytilanteesta kärsivät alkuperäiskansoja edustavat taiteilijat ja käsityöläiset, joiden oma toimeentulo heikkenee teollisten ja yksinomaan kaupallisten ”alkuperäiskansojen teoksia muistuttavien tuotteiden” tulviessa markkinoille. Mutta samalla kärsii koko aboriginaalien kulttuuri, jonka perinteiden ylläpitoon, tapahtumien järjestämiseen ja muinaisten kohteiden suojeluun aitojen tuotteiden myynnistä saadaan varoja.

Kyse on erittäin suurista summista. Uusimman tilaston mukaan aboriginaalien ja Torresin saarten väestön taide- ja käsityötuotteiden myynnin arvo nousi kaudella 2019–2020 yhteensä 250 miljoonaan Australian dollariin (reiluun 170 miljoonaan euroon). Summasta vain mitättömän pieni osa päätyi aidosti alkuperäiskansoja edustaville tekijöille ja heidän yhteisöilleen. Aboriginaalitaiteilijoiden vuosiansiot jäivät selvästi alle puoleen tasosta, jonka australialaiset itsenäiset taiteilijat keskimäärin ansaitsivat.

Taiteen ja käsitöiden myyntikanavien organisointia tulisi komission mukaan täsmentää, ja tiedotusta teosten aitoudesta pitäisi lisätä. Alle puolet aboriginaalien ja Torresin salmen saarten alueen alkuperätietoja kantavista tuotteista myytiin alkuperäiskansojen ylläpitämissä ja valvomissa taidekeskuksissa (Aboriginal Art Centre), jotka käyttävät tuloja suoraan oman väestöryhmänsä yleiseksi ja yhteiseksi eduksi.

● Allam Lorena. 2022. The Guardian, 18.7.2022; Majority of Aboriginal souvenirs sold are fakes with no connection to Indigenous people, report finds | Indigenous Australians | The Guardian

Katso myös:

Taiteen maailmasta, 13.7.2022; https://taiteenmaailmasta.com/2022/07/13/ikivanhat-kalliopiirrokset-uhattuina-australiassa/