New Yorkissa takavarikoitiin kymmeniä teoksia, joilla on rikollista historiaa

Esineitä palautetaan moniin maihin ja maanosiin

Viime vuosina viranomaisten tekemät tarkastukset ja asiantuntija-analyysit ovat paljastaneet, kuinka paljon eri museoissa ja kokoelmissa on varastettuja tai muuten taustoiltaan epäselviä taideteoksia. Etenkin natsien toisen maailmansodan aikana varastamat teokset ovat työllistäneet tutkijoita ja osin myös oikeuslaitoksia, kun vaatimukset esineiden palauttamiseksi oikeille omistajille tai heidän jälkeläisilleen ovat yleistyneet. Huomion kohteeksi joutui myös New Yorkin kuuluisa Metropolitan Museum of Art -taidemuseo, josta osavaltion syyttäjänviraston oikeuttamilla etsinnöillä on löytynyt kymmenittäin takavarikoitaviksi ja palautettaviksi määrättyjä teoksia.

Metropolitan Museum of Art, New York. Kuva: TimeOut.com.

Teosten laittomuuksien toteaminen kattaa esineiden koko historian, eikä itse museo ole näissä tapauksissa syyllistynyt varsinaisesti laittomuuksiin. Esimeriksi natsien aikoinaan Euroopasta varastamia esineitä on usein myyty monessakin kaupassa eri omistajille, joilla ei ole ollut tietoa kohteiden rikollisesta historiasta. Osa takavarikoiduista teoksissa on ostettu, osa lahjoitettu museolle.

Kesällä 2022 museoon tehtiin kolme etsintää, joissa löytyi ainakin 58 takavarikoitaviksi määrättyä esinettä. Eniten takavarikoissa viranomaisten haltuun ottamia esineitä palautetaan Italiaan ja Egyptiin. Metropolitan-museon lisäksi tarkastuksia ja takavarikkoja on tehty myös muissa New Yorkin julkisissa kokoelmissa ja ainakin yhden rikkaan taidekeräilijän kotona.

Uudet takavarikot ovat suoraa jatkoa New Yorkin syyttäjänviraston jo pitkään jatkuneessa taidekokoelmien oikeudellisessa tarkastusoperaatiossa. Viimeksi elokuussa 2022 museoista takavarikoituja esineitä palautettiin Kambodzaan, ja heinäkuussa 2022 palautettiin kymmeniä, yhteisarvoltaan miljoonien dollarien arvoisia esineitä Italiaan.

Metropolitan-museosta takavarikoitu, yli 2’200 vuoden ikäinen, kreikkalaista nuorukaista kuvaava veistos. Kuva: The New York Times.

Operaatiot käynnistettiin, kun monissa Euroopan maissa oli herännyt vaatimus etenkin niin kutsuttujen Beninin pronssien palauttamiseksi Afrikkaan. Nämä ovat siirtomaa-aikana nykyisen Nigerian alueelta vietyjä veistoksia ja muita taide-esineitä, joita on monen maan museoissa ja kokoelmissa.

New Yorkin syyttäjänvirasto on takavarikoinut ja palauttanut tai päättänyt kotimaihinsa palautuksesta kaikkiaan yli 2’000 esineestä.

● Laureen del Valle, Liam Reilly & Alaa Elassar. 2022. Dozens of artifacts seized from the Metropolitan Museum of Art. CNN, 3.9.2022; https://edition.cnn.com/style/article/met-museum-artifacts-seized-new-york-looting/index.html   

Katso myös:

Taiteen maailmasta, 13.8.2022; https://taiteenmaailmasta.com/2022/08/13/new-yorkin-museoiden-ilmoitettava-teostensa-natsimenneisyys/