Venezuelaan ”ekomuraali” 300’000 muovikorkista

Yhteisöllinen taideteos monelle ensi kosketus kierrätykseen

Venezuelan pääkaupungin Caracasin lähellä sijaitsevassa Guatiren kaupungissa on viikkojen ahkeralla uurastuksella – ja ennen kaikkea 25-vuotiaan taiteilijan Oscar Olivaresin oivalluksella – syntymässä suurikokoinen, betoniseinään tuleva taideteos. Olivares sai idean käyttää muovisia, eri värisiä pullonkorkkeja muraalin materiaalina. Suurikoiseen teokseen, joka esittää kolmea sinisiipistä ara-papukaijaa, tarvitaan arviolta 300’000 pullonkorkkia.

Venezuelassa pullot korkkeineen hylätään jätteiksi käytön jälkeen, sillä kierrätys on maassa vielä lapsenkengissä. Vaikka korkkeja siis hylätään suuria määriä, taiteilija tarvitsee yhteisön apua muraalinsa kokoamiseen.

Ekomuraali Venezuelassa. Taitelija: Oscar Olivares. Kuva: One Green Planet/ Oscar Olivares, Instagram.

Oscar Olivares onkin julkaissut sosiaalisessa mediassa tietoja hankkeestaan ja pyytänyt ihmisiä tuomaan korkkeja teoksen materiaaliksi. Samalla vapaaehtoiset voivat osallistua muraalin tekoon liimaamalla taiteilijan ohjauksessa korkkeja betoniseinään. Tilaisuuteen ovat monet tarttuneet, ja jopa koululuokkia on tuotu askartelemaan ja samaan ensi tietoa kierrätyksen menetelmistä, tavoitteista ja hyödyistä.

Muovijäte on maailmanlaajuinen ongelma, sillä arviolta vain noin viidesosa vuosittain valmistettavasta 300 miljoonasta tonnista muovimateriaaleja kierrätetään tai käytetään muuten hyödyksi. Luontoon jäävä, hyvin hitaasti hajoava tai hajoamaton muovi on yksi aikamme vakavimmista ympäristöongelmista.

Yksityiskohta pullonkorkeista koostetusta teoksesta. Taitelija: Oscar Olivares. Kuva: One Green Planet/ Oscar Olivares, Instagram.

Eniten on julkisuudessa puhuttu meriin joutuvasta muovijätteestä, joka haittaa koko eliökuntaa. Valtaosa kaloista ja merilinnuista on niellyt muovia, ja suurempiin muovikappaleisiin tarttuneita, isojakin merieläimiä kuolee tukehtumalla. Dramaattisimpien hätähuutojen mukaan noin kolmenkymmenen vuoden kuluttua maailman merissä on enemmän muovia kuin kalaa.

Guatiren projekti ei ole Oscar Olivaresille ensimmäinen laatuaan. Vuonna 2020 hän koosti Caracasiin, silloinkin ara-papukaijoja kuvaavan ”ekomuraalin”, johon taiteilija käytti kuitenkin ”vain” 200’000 muovista pullonkorkkia.

● One Green Planet, 1.9.2022; Venezuelan Artist Uses 300,000 Bottle Caps to Make Giant Eco-Mural – One Green Planet

Katso myös:

Taiteen maailmasta, 3.9.2022; https://taiteenmaailmasta.com/2022/09/03/mereen-hylatyt-verkot-ja-pyydykset-taideteoksiksi/