Michelangelon David-veistos uudessa valossa

Firenzen Accademia Galleriaan high-tech -sukupolven valaistus

Monissa lähteissä ja äänestyksissä maailman kauneimmaksi veistokseksi todettu, italialaisen renessanssiajan kuvanveistäjä Michelangelon luoma David-veistos (suomeksi veistosta kutsutaan Daavid-nimellä) on yksi taidemaailman tunnetuimmista teoksista. Tämä Firenzen Accademia Galleriassa (tarkemmin ilmaistuna Accademia di belle arti di Firenze) oleva, korkeudeltaan 517-senttinen marmoriveistos näyttäytyy vast’edes uudessa valossa – konkreettisesti. Museon valaistus on muutettu sekä energiaa säästävällä että kokoelmien teoksille aivan uudenlaisen valaistuksen tuovalla led-tekniikalla.

David esiintyy nykyisin aina optimaalisessa valaistuksessa. Kuva: Enel X.

Valaistusremontin toteutti kansainvälisesti toimiva, omalla erikoisalallaan maailman johtavaksi luokiteltava Enel X -yritys.  Energiansäästö – niin tärkeää kuin se nykymaailman kriisitilanteissa onkin – on vain osa museoremonttia. Täysin uutta museovalaistuksessa on veistokseen kohdistuvan valon tarkka säätäminen siten, että valo ja varjot ovat aina tarkoin tasapainossa.

Näkyvin osuus ovat David-veistoksen yläpuolelle vanhojen kattolyhtyjen paikkoihin asennetut projektorit, joista valo säteilee veistokseen kuin auringonsäteet. Valaistus on tarkoin kohdennettu siten, että valo ympäröi Davidin joka kohdan tasaisesti, vaikuttamatta mitenkään ympäristöön tai taustaan. Taustan valaistuksesta huolehtii kokonaan oma järjestelmänsä.

Päivän valoisaan aikaan veistokseen kohdistuu luonnollista auringonvaloa, jota täydennetään tarkoin ohjatulla uuden järjestelmän keinovalolla. Projektorit tuottavat aallonpituuksiltaan erilaista, erisävyistä valoa, joiden ansiosta ainutlaatuisen veistoksen pinta näyttää aina mahdollisimman luonnolliselta kaikista katselukulmista tarkkailtuna.

David. Kuvanveistäjä: Michelangelo. 1504. Galleria dell’ Accademia, Firenze. Kuva: Kai Aulio, 21.12.2014.

David on kuvanveistäjä ja taidemaalari Michelangelon (1475–1564) vuonna 1504 valmistunut marmoripatsas. Tämän veistoksen ohella Michelangelo on erityisen tunnettu Vatikaanin Sistuksen kappelin freskoista ja Pietarinkirkossa olevasta Pieta-veistoksestaan. Myös Pietarinkirkon kupoli on Michelangelon arkkitehtuuriosaamisen huippusaavutus.

● Farrell, Helen. 2022. The Florentine, 13.9.2022;  Michelangelo’s David now basks in a new light (theflorentine.net)

Katso myös:

Taiteen maailmasta, 26.8.2022; https://taiteenmaailmasta.com/2022/08/26/sikstuksen-kappeli-maailmankiertueella/