Kryptovaluuttayritys turvaa euroveistoksen Frankfurtissa

Euroopan Keskuspankin (EKP) vanhan pääkonttorin edustalla oleva, eurovaluutan tunnusta kuvaava veistos oli vakavassa kriisissä, kun veistoksen omistaja Frankfurtin kulttuurikomitea (Frankfurter Kultur Komitee e.V) ja sijaintikaupunki Frankfurt eivät pystyneet takaamaan muistomerkin kohoavia ylläpito- ja korjauskustannuksia. Kulttuurikomitea oli jo päättänyt myydä vuonna 2001 paljastetun, saksalaisen taiteilija Ottmar Hörlin suunnitteleman, 14 metrin korkuisen eurotunnuksen huutokaupalla lokakuussa 2022. (1). Mutta onneksi perinne jatkuu, sillä – joidenkin mielestä ehkä ironisesti – euroveistoksen pelastajaksi ilmaantui sponsori virtuaalisten valuuttojen maailmasta.

Euro-veistos. Taiteilija: Ottmar Hörl. 2001. Frankfurt. Kuva: Wikimedia Commons.

Digitaalisten virtuaalivaluuttojen eli kryptovaluuttojen markkinoilla operoiva CAIZ Development GmbH -yritys toimii ensi sijassa arabiankielisessä maailmassa, jossa bitcoinien ja muiden tunnetuimpien virtuaalivaluuttojen käyttö on kiellettyä tai voimakkaasti rajoitettua jopa yli kahdelle miljardille ihmiselle. Sijoitus- ja konsultointitoimintaa harjoittava yritys ilmoitti halukkuutensa turvata Frankfurtin euro-veistoksen ylläpito- ja korjauskustannukset seuraavien viiden vuoden ajan. Mitään ehtoja kilpailevaan valuuttajärjestelmään tukeutuva yritys ei asettanut, ja niin EKP, Frankfurtin kaupunki, Hessenin osavaltio kuin veistoksen omistava kulttuurikomitea saavat pitää kaikki muistomerkkiin liittyvät oikeutensa ja käytäntönsä.

● (1). Taiteen maailmasta. 9.7.2022; https://taiteenmaailmasta.com/2022/07/09/euroopan-keskuspankin-tunnusveistos-huutokaupataan/

● (2). Bitcoin News. 28.9.2022; Frankfurt’s Euro Sculpture Is Saved by New Sponsor CAIZ Development – Press release Bitcoin News