Kuningas Charles III:n akvarelli taidekaupan vetonaula

Monarkin taiteilijauran teosten myyntitulot yli 6 miljoonaa puntaa

Syyskuussa Yhdistyneen kuningaskunnan hallitsijaksi noussut kuningas Charles III tunnetaan innokkaana ja taitavana vesivärimaalausten tekijänä, jonka teoksia on ollut useissa näyttelyissä (1). Myös myyntiin monarkin teoksia on päässyt – ja kauppa on käynyt. Ensimmäinen kuninkaan vallassa ollessa myyty työ (tosin vuonna 2001 maalatun akvarellin tekijä ei ollut kuningas vaan Walesin prinssi Charles) oli tarjolla Skotlannin Edinburghissa 20.10.2022 Bonhams-huutokauppakamarin The Scottish Home -teemanimeä kantaneessa kokoelmassa.

Balmoral Castle. Taiteilija ‘Charles’, 2001. Kuningas Charles III. Kuva: Bonhams.

Myynnissä ollut kuninkaallinen vesivärimaalaus esittää Balmoralin linnaa. Teos on vedos alkuperäisestä, vuoden 2001 maalauksesta, josta on otettu sadan kappaleen erä. Nyt myynnissä ollut vedos oli numero 18. Teos on tekijän omakätisesti signeeraama, ja maalauksen mukana on alkuperätodistus. Useimpia aikaisemmin myynnissä olleita prinssi Charlesin teoksia on myyty 400–600 punnan hintaan. Balmoralin linnasta tehtyjä töitä on Bonhamilla myyty aikaisemminkin, ja Walesin prinssin tekeminä taulujen hinnat olivat 2’125 puntaa vuonna 2016 ja 828 puntaa vuonna 2019. Mutta tekijän noustua kuninkaaksi odotukset olivat, niin koti- kuin ulkomailla, paljon korkeammalla. Ja odotukset toteutuivat, sillä Balmoralin linnan akvarellivedoksen myyntihinnaksi tuli 5’737 puntaa (päivän kurssin mukaan 6’572 euroa (2).

Englantilaisten lehtitietojen mukaan Walesin prinssi Charlesin taiteen myyntitulot vuodesta 1977 nykypäivään nousevat ainakin kuuteen miljoonaan puntaan eli noin 6.9 miljoonaan euroon. Taidekauppojen myyntitulot ohjataan suoraan monarkin nimeä kantavalle The Prince of Wales’s Charitable Foundation –säätiölle. Miljoonien puntien myyntitulot ovat tietysti merkittävä panos hyväntekeväisyystyölle, mutta verrattuna kuningas Charles III:n henkilökohtaiseen omaisuuteen ne ovat pikkusummia. Talouslehti Forbesin tietojen mukaan Charles III peri, verottomana, edesmenneen äitinsä, kuningatar Elisabeth II:n omaisuudesta 445 miljoonaa puntaa eli noin 510 miljoonaa euroa (3).

(1). Taiteen maailmasta, 12.9.2022; https://taiteenmaailmasta.com/2022/09/12/kuningas-charles-iii-on-akvarellitaiteilija/

(2). Bonhams, 20.10.2022. The Scottish Home; Bonhams : The Scottish Home

(3). Smith, Reanna. 2022. Daily Star, 20.10.2022; Does King Charles make money from his art as Balmoral painting goes on sale – Daily Star