Kunnia Ukrainalle on Viron kaunein postimerkki 2022

Kahden euron Ukraina-juhlaraha ollut menestys

Viron postilaitoksen (Omniva) julkaisema, sodan koettelemalle Ukrainalle tukea osoittava erikoispostimerkki on valittu vuoden 2022 filatelistiseksi merkkitapaukseksi. Virolaiset ovat ottaneet merkin välittämän huolen ja kansallisen sympatian osoituksen tosissaan, ja Slava Ukraini eli Kunnia Ukrainalle -merkin koko 50’000 kappaleen painos myytiin loppuun nopeasti. Suosiota osattiin toki odottaa, ja Ukraina-merkin painos oli kaksi kertaa niin suuri kuin virolaisilla erikoismerkeillä yleensä (1).

Slava Ukraini -postimerkki. Viron postilaitos. Kuva: Omniva.

Viron henkinen ja taloudellinen tuki Ukrainalle konkretisoitui välittömästi Venäjän aloitettua hyökkäyssodan helmikuun 24. päivänä 2022. Postilaitoksen Slava Ukraini -erikoismerkin suunnitteluun panostettiin usean asiantuntijan työ, ja merkki julkaistiin ennätysajassa, vain kuukausi sodan syttymisestä, eli 24.3 2022.

Kunnia Ukrainalle -merkin kuva-aiheena on valkea rauhankyyhky Ukrainan lipun edessä, ja lisäksi kuvassa on Ukrainassa käytettävin kyrillisin kirjaimin teksti Slava Ukraini ja lisäksi eestiksi teksti Eesti toetab Ukrainat eli Eesti tukee Ukrainaa.

Vuoden 2022 kauneimman tai tyylikkäimmin suunnitellun postimerkin kilpailussa olivat mukana kaikki Viron kuluvan vuoden aikana julkaistut 26 merkkiä. Vuoden merkki on Virossa valittu vuodesta 1990 lähtien. Valinnasta vastaa asiantuntijoista muodostettu komitea, jonka jäsenet edustavat postilaitoksen, postimerkkeilyn, historian ja yhteiskunnan eri tahojen ylintä osaamista.

Jo heti sodan sytyttyä Virossa alettiin valmistella erityisen, Ukrainaa tukevan juhlarahan julkaisua. Suunnittelukilpailun jälkeen ennätysnopeasti valmistuneesta rahasta otettiin ensin rajattu painos. Nimellisarvoltaan kahden euron kolikko myytiin erikoispakkauksessa, jonka hinta on 18 euroa (2).

Eestin erikoiskolikko Ukrainalle. Kuva: Eesti Pank.

Juhlarahan varsinainen julkaisupäivä, jolloin kansalaiset saattoivat ostaa kolikkoa pankeista, oli 29.11.2022. Jo ennakkotilauksissa ja heti julkaisupäivänä raha on osoittautunut menestykseksi, ja julkaisupäivänä kaikkiaan 40’000 kappaleen kolikkoeräistä oli myymättä vain 9’000 kappaletta.

Jo ensimmäisen rajoitetun erän tuottoja on ohjattu kohteeseen, ja Ukrainan kansallispäivänä huhtikuussa Viron valtionpankki (Eesti Pank) lahjoitti Ukrainalle siihenastisen kolikkotuoton, 354’117 euroa (3).

● (1). ERR News, 29.11.2022; https://news.err.ee/1608803842/slava-ukraini-design-picked-as-estonian-postage-stamp-of-the-year

● (2). Taiteen maailmasta, 10.7.2022; https://taiteenmaailmasta.com/2022/07/10/viro-julkaisi-erikoiskolikon-ukrainan-hyvaksi/

● (3). ERR News, 29.11.2022; https://news.err.ee/1608803953/estonia-s-2-coins-dedicated-to-ukraine-enter-circulation-tuesday