Maailman suurin (jalkapallokentän kokoinen) öljyvärimaalaus Qatarissa

Teos kuvaa pallon ja palloilun historian

Eri alojen ennätyksistä kisailtaessa suuri on tunnetusti kaunista – myös tauluissa. Kankaalle maalatuissa öljyväritauluissa uusi, maailmanlaajuisesti tunnettuun Quinnesin Ennätysten kirjaan (Guinness Book of Records) päässyt ”taulu” paljastettiin 7.12.2022 Qatarissa, joka on samaan aikaan suuren kiinnostuksen kohteena jalkapalloilun maailmanmestaruuskisojen (World Cup) ansiosta. Jalkapallo on pääosassa myös ennätysmaalauksessa, jonka toteutti iranilaissyntyinen taiteilija Imad Salehi (tunnetaan myös muodossa Emad Salehi).

Pallon tarina -maalaus kattaa jalkapallokentän koko pinnan. Taiteilija: Imad Salehi. Kuva: Barron’s.

Qatarin yliopiston jalkapallokentällä paljastetun The Story of the Ball (Pallon tarina) -nimisen maalauksen koko on 9’652 neliömetriä, eli se kattaa normaalin jalkapallokentän pinnan. Maalaukseen Salehi käytti noin 3’000 litraa öljymaaleja, 150 pensseliä, ja työ kesti 14–18 -tuntisina työpäivinä yli viisi kuukautta. Teoksen aiheena on jalkapallon – sekä sananmukaisesti pallojen että pelin kehitys sekä eri aikakausien huippupelaajien suoritukset. Maalaukseensa Salehi on sisällyttänyt noin 10’000 erillistä kuvaa, ja teoksen palloilun historia kattaa kaikki järjestetyt maailmanmestaruuskisat.

Maailman suurin kankaalle maalattu öljyvärityö. The Story of the Ball. Taiteilija: Imad Salehi. Kuva: Qatar Tribune.
Yksityiskohta The Story of the Ball -teoksesta. Taiteilija: Imad Salehi. Kuva: Gulf Times.

Ennätystyön on ihmisoikeusrikkomuksista ja korruptiosyytteistä kärsineelle Qatarille yksi näkyvä pyrkimys maailman rikkaimpiin valtioihin lukeutuvan maan julkisen kuvan kiillottamisessa. Ennätysmaalauksen julkistamista ja Guinnessin diplomin vastaanottamista oli suojelemassa Qatarin kulttuuriministeri.

Imad Salehi on vuonna 1979 Iranissa syntynyt taiteilija, jolla on taidealan opintojen lisäksi myös taloushallinnon alalta tohtorin tutkinto.

● Varghese, Joseph. 2022. Gulf Times, 7.12.2022; Qatar sets Guinness World Record with largest canvas painting – Gulf Times (gulf-times.com)

Katso myös:

Taiteen maailmasta, 29.11.2022; https://taiteenmaailmasta.com/2022/11/29/taiteen-huippuja-qatarissa-yayoi-kusama/