Latvialta juhlaraha Ukrainan auttamiseksi

Kolikon teemana vapaus, suunnittelija Ukrainasta

Latvia lisää tukeaan sotaa käyvälle Ukrainalle, kun maan keskuspankki (Latvijas Banka) julkaisee erityisen, ”Vapaus Ukrainalle” -teemaan suunnitellun juhlarahan. Joulukuun 15. päivänä 2022 liikkeelle laskettavaa, nimellisarvoltaan viiden euron juhlakolikkoa lyödään 8’000 kappaleen rajoitettu erä. Kolikon myyntihinta on 75.50 euroa, ja rahan myynnistä saatava tuotto lahjoitetaan kokonaisuudessaan Ukrainalle (1). Naapurimaa Viro julkaisi vastaavan erikoiskolikon Ukrainalle heinäkuussa (2).

Vapaus Ukrainalle -juhlaraha. Suunnittelija: Sergiy Maidukov. Kuva: Latvian keskuspankki.

Erikoiskolikon suunnitteli ukrainalainen taiteilija Sergiy Maidukov. Rahan arvopuolen täyttää suurikoinen rauhankyyhky. Kääntöpuolella on suurikokoisin kirjaimin ukrainankielinen sana ВОЛЯ, jolla on kolme merkitystä: Vapaus, Tahto, Voima, jotka on myös kolikkoon ikuistettu.

Kolikon suunnittelun keskuspankki tilasi suuntaamalla kilpailun viidelle ukrainalaistaiteilijalle – Kateryna Bielobrova, Nikita Kadan, Sergiy Maidukov, Roman Minin ja Anna Zvyagintseva. Kolikon julkaisupäivän jälkeisenä päivänä kaikkien viiden taiteilijan suunnitelmat/ehdotukset ovat yleisönkin nähtävissä pääkaupunki Riiassa, Latvian keskuspankin pääkonttorissa.

● (1). LSM-lv., 12.12.2022; Latvia to release Ukrainian freedom coin / Article (lsm.lv)

● (2). Taiteen maailmasta, 10.7.2022; https://taiteenmaailmasta.com/2022/07/10/viro-julkaisi-erikoiskolikon-ukrainan-hyvaksi/