Banksyn teoksella apua Ukrainan siviileille

Maailman kuuluisin katutaiteilija Banksy tunnetaan yllättävistä ja usein yhteiskunnallisesti ja humanitaarisesti kantaa ottavista teoksistaan, joita ilmestyy odottamattomiin ja ajankohtaisiin paikkoihin. Marraskuussa 2022 Banksy vieraili salaa Ukrainassa, jonne hän maalasi seitsemän muraalia (1), (2). Seinämaalauksista tuli pian koko sotaa käyvän maan kansalaisten arvostamia huomion ja solidaarisuuden symboleja. Vierailun myötä antamaansa tukea Ukrainalle Banksy jatkaa lahjoittamalla uuden, 50 kappaleen vedoserän myytäväksi sodasta kärsivien siviilien auttamiseksi. Kukin vedos maksaa 5’000 puntaa eli noin 5’800 euroa (3).

Teoksessa on valkoinen hiiri, joka näyttää liukuvan alaspäin pitkin pahvilaatikon kylkeä raapien kynsillään naarmuja pintaan, jossa on englanninkielinen sana SÄRKYVÄÄ.

No more war. Taiteilija: Banksy. Kuva: Legacy of War.

Vedokset on numeroitu, ja jokainen on Banksyn henkilökohtaisesti signeeraama. Teokset Banksy lahjoitti englantilaiselle Legacy of War -hyväntekeväisyysjärjestölle, joka vastaa sarjan myynnistä ja varojen toimittamisesta Ukrainaan. Taiteilija on maksanut töiden vedostuksen, kehystämisen ja kampanjan kaikki kulut, joten koko myyntisumma lyhentämättömänä päätyy Ukrainaan hyväntekeväisyystyöhön (4).

Legacy of War -järjestön Banksy valitsi kampanjan toteuttajaksi, sillä Instagram-tilillään julkaisemassaan lausunnossa taitelija kertoo konkreettisesti todistaneensa järjestön tärkeää työtä sodan runtelemissa ukrainalaiskaupungeissa. Hän sai myös apua järjestön ambulanssilta kiertäessään pommitetuilla alueilla muraalien maalauskeikkojen aikana.

Uuden teoksen myynnistä saadut varat Legacy of War kertoo käyttävänsä Ukrainassa ambulanssien sekä hädänalaisten alueiden tuhotun infrastruktuurin hätäapuun, muun muassa generaattorien ja lämmittimien hankintaa.

● (1). Taiteen maailmasta, 13.11.2022; https://taiteenmaailmasta.com/2022/11/13/banksy-sodan-runtelemassa-ukrainassa/

● (2). Taiteen maailmasta, 3.12.2022; https://taiteenmaailmasta.com/2022/12/03/banksyn-muraali-yritettiin-varastaa-ukrainassa/

● (3). ITV, 10.12.2022; Banksy releases new limited edition prints in aid of Ukraine | ITV News West Country

● (4). Legacy of War. No more war; https://banksy.legacyofwarfoundation.com/