Kuningas Charles III:n setelit julkistettiin

Käyttöön Englannissa ja Walesissa vuoden 2024 puolivälissä

The Bank of England, Yhdistyneen kuningaskunnan keskuspankki julkisti 20.12.2022 mallit uusista, syyskuussa 2022 valtaan nousseen kuningas Charles III:n kuvalla varustetuista setelirahoista. Setelien nimellisarvot ovat, kuten nykyisissäkin rahoissa, 5, 10, 20 ja 50 puntaa (£5, £10, £20 ja £50). Setelin arvopuolen oikeassa laidassa olevan suurikokoisen muotokuvan lisäksi pienempi kuninkaan kasvokuva on vasemman laidan läpikuultavassa, turvatekniset osiot sisältävässä vyöhykkeessä (1), (2).

Vuonna 2024 käyttöön otettavat uudet setelit. Kuva: Bank of England

Kuten nykyiset, kuningatar Elisabet II:n kuvalla varustetut setelit uudet rahat on valmistettu kestävästä muovipolymeeristä. Vanhemmat, paperiset Britannian setelirajat eivät ole enää maksuvälineinä käyttökelpoisia.

Kuninkaan kuvaa lukuun ottamatta setelien koko, muoto ja muu kuvallinen aines säilyvät nykysetelien mukaisina. Näin ollen setelirahan aitouden tunnistamisessa käytettävät tekniset menetelmät ja laitteet sopivat uusien setelien varmentamiseen sellaisinaan. Setelien toisen puolen henkilöhahmot on Bank of Englandin rahoissa vaihdettu vasta äskettäin, ja nämä osat seteleistä pysyvät muuttumattomina. Viiden punnan setelissä on kuvattuna ex-pääministeri Sir Winston Churchill, 10 punnan setelissä kuvataan kirjailija Jane Austen, 20 punnan setelin kuva-aineena on taidemaalari JWM Turner, ja 50 punnan setelin kuvassa on matemaatikko, toisen maailmansodan aikana saksalaisten salakirjoitusjärjestelmän purkamisessa kunnostautunut Alan Turing.

Kuningas Charles III:n kuvalla varustetut uudet setelit lasketaan liikkeeseen Englannissa ja Walesissa vuoden 2024 puolivälissä. Siihen saakka Bank of England painaa edelleen nykyisiä seteleitä sitä mukaa, kun vanhoja ja kuluneita seteiltä joudutaan ottamaan pois liikenteestä. Nykyiset setelit pysyvät maksuvälineinä myös Charles III:n setelien tultua käyttöön, eli vuodesta 2024 käytössä ovat rinnakkain sekä edellisen että nykyisen monarkin kuvilla varustetut setelit kaikissa neljässä arvoluokassa.

Hallitsijoiden kuvien käyttö Britannian seteleissä on varsin uusi käytäntö. Ensimmäinen monarkki seteleissä oli Elisabeth II, jonka kuva painettiin seteliin ensimmäisen kerran vuonna 1960.

Kuningas Charles III:n muotokuvalla varustettujen kolikkojen malli julkistettiin pian monarkin valtaan nousun jälkeen syyskuun 2022 lopussa (3).

● (1). Bank of England, 20.12.2022; https://www.bankofengland.co.uk/news/2022/december/king-charles-iii-banknotes-unveiled

● (2). Patel, A. 2022. Market Watch, 20.12.2022; New U.K. banknotes with King Charles III portrait unveiled – MarketWatch

(3). Taiteen maailmasta, 30.9.2022; https://taiteenmaailmasta.com/2022/09/30/ensimmainen-kuningas-charles-iiin-raha-julkistettiin/