Ai Weiwei mukana tiikerien suojelussa

Viime vuosina erityisesti pakolaisten ja ihmisoikeusrikkomuksista kärsivien ihmisten hätää teoksillaan kuvannut kiinalaissyntyinen taiteilija Ai Weiwei on ottanut sydämen asiakseen myös eläinsuojelun, etenkin tiikerien avustamisen. Tähän työhön Ai osallistui marraskuussa 2022 Lontoon Sotheby’s -huutokauppakamarilla esillä olleessa, myyntiin tarjottujen tekstiilitöiden Tomorrow’s Tigers (Huomisen tiikerit) -nimisessä kokoelmassa. Ai Weiwein teos The Tyger oli kokoelman ainoa uniikkiteos, kun muiden mukaan kutsuttujen 12 taiteilijan teoksista oli tarjolla enimmillään kymmenen kappaleen eriä (1).

The Tyger -matto. Suunnittelija: Ai Weiwei. Kuva: Artnet News.

Ai Weiwein afganistanilaisten kutojamestarien tekemä The Tyger on perinteistä villaa, joka on värjätty yksinomaan luonnosta, kuten sahramin kukista, keltaisista ritarinkannuksista ja punaisesta värimatarasta saaduilla väreillä.  The Tyger oli paitsi tunnetuin myös sarjan kallein teos, joka tuotti tiikerien suojelutyöhön 150’000 puntaa eli noin 175’000 euroa. Vuodesta 1978 käynnistyneen Tomorrow’s Tigers -projektin avulla tiikerien suojelutyöhän on saatu jo lähes miljoona euroa.  

Taiteilija Ai Weiwei suunnittelemallaan The Tyger -matolla. Kuva: Designboom.com.

Tiikerit ovat Ai Weiweille tuttuja jo lapsuudesta, kuuluuhan suurin kissapeto hänen synnyinmaansa luontoon. Varsinaisen herätyksen tiikerien ahdinkoon ja suojelutyön tehostamiseen Ai Weiwei sanoi saaneensa vuonna 2015 ollessaan Gazan alueella tekemässä pakolaisaiheista filmiä. Tuolloin, yhdessä Four Paws -eläinsuojelujärjestön kanssa toimiessaan hän joutui todistamaan kriisialueella laiminlyötyjen, nälkiintyneiden suurpetojen ahdinkoa. Toinen taiteilijaa koskettanut kohtamainen tapahtui Meksikossa, jossa hän näki eläintarhoista ja sirkuksista huostaan otettuja, viihdekäytössä loppuun ajettuja tiikereitä ja leijonia (1).

Tiikeri (Panthera tigris) on maailman suurin kissapeto, jonka kokonaiskanta on hälyttävästi pienentynyt salametsästyksen ja elinpaikkojen hävityksen takia. 1900-luvun alussa tiikereitä oli ainakin 100’000 yksilöä. Vuosikymmeniä jatkunut alamäki on kuitenkin taittunut, ja viime vuosina tiikerikanta on alkanut ilahduttavasti – tosin hitaasti – voimistua. Vuonna 2010 tiikereitä oli enää noin 3’200, mutta heinäkuussa 2022 kokonaiskannaksi arvioitiin 4’500 yksilöä. Ympäristöjärjestö WWF:n johdolla 13 valtiota, joissa elää luonnonvaraisia tiikereitä, asettivat yhteiseksi tavoitteekseen kaksinkertaistaa kissapetojen määrä vuoteen 2022 mennessä (2).  Vuosi 2022 on kiinalaisen kalenterin mukainen Tiikerin vuosi. Tomorrow’s Tigers -hanke on tärkeä osa tavoitetta.

Ai Weiwei on vuonna 1957 syntynyt kiinalainen taiteilija ja yhteiskunnallinen vaikuttaja, jonka monipuoliset teokset ovat saattaneet tekijänsä monesti vakaviin vaikeuksiin. Tunnettuutensa ja teostensa näkyvyyden ansiosta Ai Weiwei on kiistatta yksi nykytaiteen tunnetuimmista ja vaikutusvaltaisimmista tekijöistä.

Taideopintoja Ai Weiwei harjoitti Pekingin elokuva-akatemiassa, ja synnyinmaassaan hän oli perustamassa Tähdet-nimistä taiteilijaryhmää. Hän on asunut pitkään ulkomailla, muun muassa kymmenen vuoden ajan Yhdysvalloissa. Kansainväliseen kuuluisuuteen Ai Weiwein nosti hänen merkittävä panoksensa Pekingin kesäolympialaisten 2008 päästadionin (niin kutsuttu Linnunpesä) suunnittelijana.

Sittemmin Ai Weiwei on joutunut synnyinmaansa poliittisen johdon hampaisiin sekä teoksillaan että ennen kaikkea kärkevillä, yhteiskuntaa arvostelevilla kirjoituksillaan. Mielipiteidensä takia Ai Weiwei joutui noin kolmeksi kuukaudeksi poliisin tarkasti valvomana kotiarestiin.

Kosmopoliittisena vaikuttajana Ai Weiwei tunnetaan kaikkialla, ja hänen teoksiaan on sekä julkisina veistoksina että museoiden kokoelmissa. Kiinasta lähdön jälkeen Ai Weiwei on asunut Berliinissä.

Suomessa taiteilija muistetaan syyskuun 2015 ja helmikuun 2016 välillä Helsingin Taidemuseon Ai Weiwei @Helsinki -näyttelyn suurista puuveistoksista ja rakennelmista. Hän oli mukana myös vuonna 2007 Tampereella kiinalaistaiteilijoiden yhteisnäyttelyssä.

● (1). Benzine, Vittoria, 2022. Artnet News, 19.10.2022; Ai Weiwei on Why He Made a New Work to Support His Latest Activist Cause: Tiger Conservation | Artnet News

● (2). WWF. 2020. About TX2; About TX2 | WWF (panda.org)

Katso myös:

● Taiteen maailmasta, 8.2022; https://taiteenmaailmasta.com/2022/08/29/ai-weiwein-ensimmainen-lasinayttely-venetsiassa/