Pantonen vuoden väri 2023 on Viva Magenta

Perustana luonnollinen karmiininpunainen

Muodin, kosmetiikan, designin ja monen muun aihealueen keskeinen elementti ja usein myös kaupallinen vetovoimatekijä on väri. Muodin nopean vaihtuvuuden ja kiertokulun takia pinnalla olevat värisävyt vaihtelevat usein, ja johtavilla trendien luojilla on tapana julkaista säännöllisesti uusia sävyjä, ”vuoden värejä”. Pigmenttiteollisuuden ja uusien värien kehittäjien ykköskastiin lukeutuva Pantone julkisti Miamissa 1.12.2022 vuoden 2023 värin, joka on nimeltään PANTONE 18-1750 Viva Magenta.

Viva Magenta. Pantonen vuoden väri 2023. Kuva: Pantone.

Pantonen edustajan mukaan vuoden väri pohjautuu punaiseen, tarkemmin sanottuna karmiininpunaiseen (Sävy tunnetaan karmiini-nimen ohella myös nimillä kokenilli ja kokkiniili. Nimi tulee kokenillikilpikirvasta (Dactylopius coccus), josta pigmentti on alun perin löydetty). Vuoden väri Viva Magenta onkin luonnollinen sävy, jota tavataan esimerkiksi hyönteisissä ja kukissa. Karmiinia luonnehditaan yhdeksi voimakkaimmista ja kirkkaimmista väreistä.

● Pantone USA. 2022. Viva Magenta – Pantone’s Color of the Year 2023; https://www.pantone.com/articles/color-of-the-year/what-is-viva-magenta

● Cascone, Sarah. 2022. Artnet News, 5.12.2022; Pantone Names Viva Magenta Its 2023 Color of the Year for Its ‘Liveliness and Energy’ | Artnet News

Katso myös:

● Taiteen maailmasta, 6.7.2022; https://taiteenmaailmasta.com/2022/07/06/taiteilijoiden-varit-kehittyvat-ja-oikeudet-puhuttavat/