Maisemataidetta pommien sirpaleisiin Ukrainassa

Teosten myyntitulot Ukrainan armeijan hyväksi

Ukrainalaiset ovat jo yli kymmenen kuukauden ajan joutuneet kärsimään Venäjän 24.2.2022 aloittaman hyökkäyssodan kauhuista, joita aiheuttavat koko maassa ohjusten ja tykistön ammusten uhkat. Raskaiden pommitusten jäljiltä lähes kaikkialla Ukrainassa on paitsi vaurioituneita ja kokonaan tuhottuja rakennuksia ja muita rakenteita myös ammusten kappaleita ja jäännöksiä sekä tykistön ammusten hylsyjä. Taiteilija Vadim Mitkov on muuttanut sodan kauhusta kertovat sirpaleet osaksi taideprojektia, jolla hän tuo lohtua ja myönteisiä näköaloja hävityksen keskelle.

Mitkov maalaa tuotannolleen tyypillisiä maisematauluja hylsyihin ja sirpaleisiin. Taideteokset myydään hyväntekeväisyyskaupoissa, joiden tulot ohjataan kokonaisuudessaan Ukrainan armeijan tarpeisiin (1).

Maisemataulu pommin sirpaleessa. Taiteilija: Vadim Mitkov. Kuva: Bulgarian News Agency.

Vadim Mitkov on vuonna 1975 Ukrainan Zaporižžjan (venäjäksi Zaporozhye) kaupungissa syntynyt taiteilija, joka on suorittanut teknillisessä yliopistossa tietokonetekniikan ja järjestelmäohjelmistojen tutkinnon. Taidetta Vadim on harrastanut lapsuudesta alkaen. Hän on töillään osallistunut useisiin näyttelyihin Ukrainassa. Seuraavaksi Mitkovin suunnitelmissa on pommien ja ohjusten kappaleisiin maalattujen teosten näyttely, joka paitsi osoittaa tukea Ukrainalle, pyrkii myös tuomaan toivoa voitosta ja paremmasta huomisesta (2).

Vastaavaa sodan tuhoamaa omaisuutta ”kankaana” käyttävää taidetta ovat Ukrainassa sotakuukausina tehneet ja julkaisseet ukrainalaiset ja kansainväliset taiteilijat romuautoprojektissaan (3)  sekä kansainvälisesti toimiva, ohjusten tuhoamien talojen seiniin muraaleja maalannut katutaiteilija Banksy (4).

● (1). Vassev, Kaloyan. 2022. Bulgarian News Agency, 3.1.2023; BTA :: Bulgarian in Ukraine Paints Landscapes on Missile, Shell Fragments

● (2). Vadim Mitkov; https://veryimportantlot.com/en/artist/vadim-mitkov-1004/biography

● (3). Taiteen maailmasta, 16.8.2022; https://taiteenmaailmasta.com/2022/08/16/pommitukissa-tuhotut-autot-taideteoksiksi-ukrainassa/

● (4). Taiteen maailmasta, 13.11.2022; https://taiteenmaailmasta.com/2022/11/13/banksy-sodan-runtelemassa-ukrainassa/