Taidekaupan huippuvuosi 2022: Kuusi taulua yli 100 miljoonaa euroa

Maailmanlaajuinen koronapandemia kuritti kulttuurialaa kovalla kädellä niin esiintyvien taiteilijoiden työtilaisuuksien peruuntumisina, liikkumis- ja kokoontumisrajoituksina kuin jo valmiiden teosten myyntivaikeuksina. Kahden vuoden merkittävän alamäen jälkeen vuosi 2022 osoitti taidekaupan – niin yksityisten tekijöiden, gallerioiden kuin suurten huutokauppayritysten – elpyneen lähes koronaa edeltävälle tasolle. Näkyvimpänä merkkinä elpymisestä on paitsi kokonaismyynnin myös yksittäisten ostosten hintojen nousu. Paljon julkisuutta saivat maineikkaiden tekijöiden teosten kaupat, joita oli 2022 useita. Kuuden teoksen myyntihinta nousi vähintään sataan miljoonaan euroon (1).  

Vuoden 2022 taidehuutokaupoissa korostuvat yksityishenkilöiden suurten arvokokoelmien kaupat, joista ylivoimaisesti suurin yli Microsoft-yrityksen tosien perustajan Paul Allenin kokoelman myynti New Yorkin Christie’s -huutokaupassa. Kokoelman myynnin arvo kohosi peräti 1,6 miljardiin dollariin (lähes sama euroissa). Tähän kokoelmaan kuuluivat myös useimmat vuoden kalleimmista teoksista (2).

Shot Sage Blue Marilyn. (1964). Taiteilija: Andy Warhol. Kuva: Christie’s / Fortune.

Kallein vuonna 2022 huutokaupoissa myyty teos oli Andy Warholin kuuluisa Marilyn Monroe -muotokuva (Shot Sage Blue Marilyn, (1964), jonka loppuhinnaksi tuli 195 miljoonaa dollaria. Teos myytiin Christie’s -huutokaupassa New Yorkissa toukokuussa. Teos tuli myyntiin sveitsiläisten Doris ja Thomas Ammanin kokoelmasta. Warhol oli myyntihinnoissa selvästi omassa kastissaan, mutta myös viisi muuta taulua ostettiin kukin yli sadalla miljoonalla dollarilla.

Les Poseuses Ensemble (Petit version). (1888). Kuva: Chritie’s.

Toiselle sijalle myyntilistoilla nousi Georges Seuratin vuonna 1888 maalaama Les Poseuses, Ensemble (Petit version) -taulu, jonka hinta nousi 149.2 miljoonaan dollariin. Tämä teos myytiin New Yorkin Christies’s kaupassa marraskuussa Paul Allenin kokoelmasta.

La Montagne Sainte-Victoire. (1888–1890). Taiteilija: Paul Cézanne. Kuva: Christie’s.

Kolmanneksi kallein taulu oli Paul Cézannen La Montagne Saiunte-Victoire vuosilta 1888–1890. Tämän, myös Allenin kokoelmasta tulleen taulun myyntihinta marraskuun Christie’s -kaupassa oli 137.8 miljoonaa dollaria.

Verger avec cyprès. (1888). Taiteilija: Vincent van Gogh. Kuva: Christie’s.

Neljännelle sijalle hintavien kauppojen listalla tuli Vincent van Goghin maalaus Verger avec cyprès (1888). Taulun hinta nousi 117.2 miljoonaan dollariin. Teos myytiin Allenin kokoelman kaupassa New Yorkissa marraskuussa. Tämä on kallein van Goghin tauluista koskaan maksettu hinta – ja samalla malliesimerkki arvotaiteen hintojen nopeasta noususta. Edellinen van Gogh -ennätys maksettiin vuonna 1990 tohtori Gachetin muotokuvasta, josta japanilainen keräilijä maksoi silloisen mittapuun mukaan ”käsittämättömät 84 miljoonaa dollaria”. Tuo hinta oli silloin suurin mistään taulusta missään kaupassa maksettu hinta.

Maternité II. (1889). Taiteilija: Paul Gauguin. Kuva: Christie’s.

Vincent van Goghin ystävä ja kollega Paul Gauguin ylsi viidennelle sijalle Tahitilla vuonna 1889 maalatulla Maternité II -taulullaan. Tämäkin teos kuului Allenin marraskuussa New Yorkissa myytyyn kokoelmaan. Taulu on kallein Gauguinin huutokaupoissa myyty teos. Aikaisempi ennätys oli ”vain” 40 miljoonaa dollaria, vaikka yksityisillä kaupoilla taiteilijan töistä on ilmeisesti maksettu jopa 300 miljoonaa dollaria.

Birch Forest. (1903). Taiteilija: Gustav Klimt. Kuva Christie’s.

Kuudes yli sadan miljoonan dollarin teos on klassikko sekin, Gustav Klimtin vuonna 1903 maalaama Birch Forest, jonka hinta marraskuun Christie’sin Allen-kaupassa nousi 104.6 miljoonaan dollariin. Tämä on korkein Klimtin teoksista koskaan huutokaupoissa maksettu hinta.

● (1). Kinsella, Eileen. Artnet News, 29.12.2022; Here Are the 10 Most Expensive Works Sold at Auction in 2022—and Why They Fetched the Prices They Did | Artnet News

● (2). Taiteen maailmasta, 20.12.2022; https://taiteenmaailmasta.com/2022/12/20/christies-taidekaupan-ennatysvuosi-myynti-8-4-miljardia/