Kuningatar Victorian kukkatauluja löytyi maalaistalosta

Britannian kuninkaallisten taide nousee otsikoihin yllättävän usein. Kuningas Charles III on tunnustettu akvarellimaalari, jonka työt ovat usein näyttelyissä ja huutokaupoissa (1). Todellinen yllätys sen sijaan on Surreyn kreivikunnasta, Lontoon eteläpuolella sijaitsevan maalaistalon varastosta löytyneiden kukka-aiheisten taulujen historia. Taulut on maalannut kuningatar Victoria (1819–1901; kuningattarena vuodet 1837–1901). Värikkäät ja yksityiskohtaiset kukkataulut löytyivät täysin odottamattomina aarteina, kun lontoolaisen Hanson-huutokauppayrityksen edustajaa oli pyydetty arvioimaan kuolinpesän mökissä olleiden esineiden mahdollista myyntiarvoa.

Kaksi kuningatar Victorian maalaamaa kukkataulua. Kuva: Hanson Auctioneers.

Suurikokoisista öljyväritöistä toisen dominoivana elementtinä ovat vihreään maljakkoon asetellut siniset liljat, ja toisen taulun sinisen maljakon punaisten, keltaisten, oranssien ja valkoisten kukkien hallitsevin elementti ovat suuret hortensiat. Taulut on maalattu mitä ilmeisimmin 1800-luvun lopulla.

Odotuksia mökin esineistön suhteen toki oli, sillä talon viimeisimmän omistajan isoisä oli todistetusti hankkinut kuninkaallisiin liittyvää esineistöä kaupoista ja huutokaupoista Wight-saarelta, jossa kuningatar Victoria vietti loma-aikojaan. Se, että kukkataulujen tekijä todella on ollut kuningatar, varmistuu taulujen taakse kiinnitetyistä aitoustodistuksista. Vuonna 1945 päivätyissä aitoustodistuksissa teosten alkuperän varmistaa markiisi Alexander Montbatten, kuningatar Victorian viimeinen elossa ollut pojanpoika (2).

Kuningattaren maalaamat taulut tulevat myyntiin Lontoossa Hansons Autioneers -huutokaupassa 28.1.2023. Ennakkoon majesteetillisten asetelmien hinnaksi arvioidaan kummankin taulun kohdalla runsasta kymmentä tuhatta puntaa, mutta taiteilijan aseman ansiosta hinta voi nousta huomattavasti korkeammaksikin. Kuningatar Victorian töitä on ollut huutokaupoissa kaikkiaan 15 kertaa, viimeksi vuonna 2020. Korkeimpaan hintaan monarkin töistä on noussut vuonna 2015 Lontoossa myyty palvelijattaren muotokuva, josta maksettiin 30’000 puntaa (3).

● Taiteen maailmasta, 12.9.2022; https://taiteenmaailmasta.com/2022/09/12/kuningas-charles-iii-on-akvarellitaiteilija/

● (2). Hughes, Lorna. 2023. SurreyLive, 19.1.2023; Paintings by Queen Victoria discovered at Surrey cottage leave experts ‘astounded’ – Surrey Live (getsurrey.co.uk)

● (3). Cascoine, Sarah. 2023. Artnet News, 19.1.2023; These Charming Floral Paintings Are by Queen Victoria—and Could Sell for $24,000 at Auction | Artnet News