Yayoi Kusaman taide värittää Harrods-tavaratalon julkisivun

Louis Vuitton-malliston ainutlaatuinen avaus

Lontoon Harrodsin tavaratalo on kuuluisa siitä, että ostaja voi tilata – ja myös saada – kaupasta ihan mitä tahansa tilaakin. Tavaratalon joulukoristelu on sekin omaa luokkaansa, mutta talvella 2023 Harrodsin julkisivu  on koristeltu tavalla, jonka kaltaista ei ole nähty milloinkaan aikaisemmin. Tavaratalon koko leveydeltä ja korkeudelta esitellään japanilaisen taiteilija Yayoi Kusaman tunnistettavaan tyyliin tehtyjä kuvia, joilla on tällä kertaa mitä kaupallisin tavoite. Kusaman teosten projisointi Harrodsin seinälle mainostaa Louis Vuitton -muotitalon uutta mallistoa, joka on kauttaaltaan koristeltu Kusaman suunnittelemilla kuvioinneilla (1).

Yayoi Kusaman hengessä toteutettu valaistus koristaa Harrodsin julkisivun tavalla, jota ei ole koettu kertaakaan tavaratalon 200-vuotisessa historiassa Kuva: Creative Review.

Jättikokoiset kurpitsat ja kukat sekä Kusaman tunnusmerkiksi muodostuneet eri väriset pallot täyttävät Harrodsin julkisivun noin kuukauden ajan. Tämä on ensimmäinen kerta Harrodsin 200-vuotisessa historiassa, kun maineestaan tarkka ja perinteistä kiinni pitävä tavaratalo on antanut koko julkisivuseinänsä ja kaikki 27 ikkunaansa ulkopuoliseen kaupalliseen käyttöön. Vuittonille Kusaman kanssa työskentely on sen sijaan vanhan kertausta, sillä jo vuosikymmen sitten taiteilijan kuvioinnit olivat muotiluomusten sävyttäjänä. Uuteen Vuittonin Kusama-mallistoon kuuluu laaja valikoima asusteita, kenkiä ja laukkuja (2).

Harrods-tavaratalon julkisivu tammikuussa 2023. Kuva: Retail Gazette
Päivänvalossakin näkyvät Yayoi Kusamalle tunnusmerkilliset pilkut pääsevät oikeuksiinsa iltavalaistuksessa. Kuva: Creative Review.
Louis Vuittonin malliston lanseerausta Yayoi Kusaman teoksista tutuilla kurpitsoilla. Kuva: Creative Review.

Yayoi Kusama on vuonna 1929 Japanissa syntynyt nykytaiteilija, joka opiskeli synnyinmaassaan muun muassa Kioton taideyliopistossa. Myöhemmin hän asui vuosina 1958–1972 Yhdysvalloissa, mutta muutti vuonna 1973 taas Japaniin. Hän on yksi nykytaiteen tunnetuimmista tekijöistä, jonka teoksia tunnetaan kaikkialla maailmassa. Suomessa Kusaman In Infinity -näyttely syystalvella 2016–2017 keräsi Helsingin HAM-taidemuseoon peräti 225’000 kävijää.

● (1). Tucker, Emma. 2023. Creative Review, 23.1.2023; Louis Vuitton has covered Harrods in polka dots (creativereview.co.uk)

● (2). Louis Vuitton, 2023; https://eu.louisvuitton.com/eng-e1/stories/lvxyayoikusama

Katso myös:

● Taiteen maailmasta, 29.11.2022; https://taiteenmaailmasta.com/2022/11/29/taiteen-huippuja-qatarissa-yayoi-kusama/