Banksyn tuhotuksi luultu muraali pelastettiin Betlehemissä

Salainen operaatio vei teoksen Palestiinasta Israeliin

Maailmankuulu, nimettömänä pysyttelevä katutaiteilija Banksy tunnetaan poliittisesti ja ihmisoikeuksien puolesta kantaa ottavana taiteilijana, jonka teokset ovat nousseet paitsi rahallisesti arvokkaiksi, usein myös valtaa pitävien silmätikuiksi.

2000-luvun alussa Banksy vieraili Lähi-idän ”ikuisella taistelutantereella”, ja Palestiinalle tätä nykyä kuuluvalla Länsirannalla häntä kosketti erityisesti israelilaisten miehitysvallan alaisina elävien paikallisten ihmisten sorrettu asema. Uskonnollisena pyhiinvaelluskohteenakin tärkeässä Betlehemin kaupungissa Banksy maalasi silloisen miehittäjän Israelin sotilaiden vartioaseman ulkoseinään muraalin. Seinämaalauksessa on taitelijan eräänlaiseksi tunnukseksi noussut rotta, jolla on kädessään suurikokoinen ritsa. Englanniksi muraali tunnetaan nimellä Rat with a Catapult.

Banksy: Rat with a Catapult. Kuva: ANSAmed.

Israelin joukkojen poistuttua sementtiseinä, johon Banksy muraalinsa maalasi, purettiin. Muraali oli kuitenkin irrotettu, ja se on ollut alustalle pystytettynä nähtävillä Israelin rakentaman rajamuurin tuntumassa, mutta sittemmin teos on ollut häviksissä. Jossain vaiheessa muraalin päälle oli töhritty sanat ”Banksy-rat, rest in peace” eli ”Banksy-rotta, lepää rauhassa”.

Muraali oli kuitenkin säästynyt, ja heinä-elokuun vaihteessa 2022 tuntemattomana pysyttelevän yhdysvaltalaisen taidekauppiaan rahoituksella seinämaalauksen sisältävä sementtimuurin 800-kiloinen kappale otettiin talteen, puhdistettiin päällekirjoituksista ja siirrettiin Palestiinan puolelta Tel Aviviin Israeliin.

Tel Avivissa muraali päätyi paikalliselle taidegallerialle, joka pitää työtä hyvin arvokkaana. Gallerian mukaan muraali saatetaan tuoda yleisön nähtäville ennen tulevaisuudessa tapahtuvaa teoksen myyntiä. Poliittisesti tulenaralla alueella tapahtuneeseen, valtionrajat ylittäneeseen taideoperaatioon osallistuneet toimivat yhden yön aikana mahdollisimman hiljaisesti ja vaikeuksien pelossa myös nimettömästi.

Muraalioperaatiosta kertoi ensimmäisenä israelilainen Yediot Ahronot -sanomalehti.

● ANSAmed. 1.8.2022. Bansky mural saved during overnight operation – General news – ANSAMed.it

Katso myös:

Taiteen maailmasta, 28.7.2022; Blackpoolin ”oletettu Banksy” manchesterilaisen taiteilijan työ – Taiteen maailmasta

Taiteen maailmasta, 1.7.2022; Banksy kunniaprofessoriksi Britannian Luovien taiteiden yliopistoon – Taiteen maailmasta