Taiteella droneja Ukrainalle

Hyväntekeväisyyskaupoilla yli miljoona euroa apua

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on kestänyt jo yli viisi kuukautta, ja aggression kohteeksi joutunut maa joutuu yhä pahempaan taloudelliseen ahdinkoon – varsinkin kun ulkomaiset avustukset ovat vähentyneet kriisin pitkittyessä. Taidemaailmaan yhdistyvä hyväntekeväisyys on ollut merkittävällä panoksella rahoittamassa ukrainalaisia. Heinä-elokuun vaihteessa yleishyödyllinen Saint Javelin -organisaatio järjesti nettihuutokaupan, jossa myyntikohteena oli rajattu, 75 kappaleen erä Our Lady in Mariupol -nimistä teosta. Huutokauppailmoituksessa oli selkeästi kerrottu kampanjan yhteistyökumppanit sekä se, että tuotot käytetään Ukrainan armeijalle hankittaviin lennokkeihin eli droneihin.

Our Lady of Mariupol. Taiteilija: Maksym Palenko. Kuva: Saint Javelin.

Uskonnolliseen tyyliin maalatussa taulussa kasukkaan pukeutunut nainen levittää kätensä suojellakseen takanaan näkyvää ihmisjoukkoa. Nämä turvaa hakevat ovat eteläisessä Ukrainassa sijaitsevassa Mariupolin satamakaupungissa, Azovstalin metallitehtaan alle kaivetuissa katakombeissa viikkojen ajan venäläisten voimakasta pommitusta ja raketti-iskuja paossa olevia siviilejä ja ukrainalaissotilaita. Ladyn kasukassa on kuvattuna katakombien rakenteita. Teoksen maalasi ukrainalainen taiteilija ja kirjojen kuvittaja Maksym Palenko, joka myös signeerasi jokaisen myynnissä olevan vedoksen.

Huutokauppaan asetetuille teoksille oli asetettu 1500 euron lähtöhinta. Vedos numero 1 on kuitenkin erikoistapaus, joka on kullattujen metallikehysten ja museolaatuisen lasin suojaama yksilö. Korkein tarjous sarjan erikoisvedoksesta nousi 22’000 euroon.

Taidehuutokaupan Saint Javelin järjesti yhdessä Ukrainan hallituksen ja Ukrainan Maailmankongressin (voittoa tavoittelematon ja puolueeton, kaikkien ukrainalaisten julkisten organisaatioiden kansainvälinen koordinointielin) kanssa.

Saint Javelin Ukrainan lipussa. Kuva: Saint Javelin.

Saint Javelin on noin viikko ennen Venäjän hyökkäystä perustettu yleishyödyllinen yritys, joka on ennen Our Lady of Mariupol -huutokauppaa hankkinut runsaasti avustusrahaa Ukrainalle ja maan armeijalle etenkin organisaation ”nimikkohenkilön” tuotteistamisella. Saint Javelin (suoraan suomeksi käännettynä Pyhä Keihäs) on laajalle internetmaailmassa ja sittemmin muun muassa T-paidoissa ja muistoesineissä levinnyt, some-meemiin perustuva idea, jossa Raamatusta tutun Magdalan Marian vertainen nainen kantaa yhdysvaltalaista FGM-148 -ilmatorjuntaohjusta. Näitä ohjuksia USA on lahjoittanut sotilasapuna Ukrainalle.

Saint Javelin on hankkinut myyntiartikkeleillaan Ukrainan avustamiseen helmi-heinäkuussa 2022 jo yli 1.2 miljoonaa euroa.

● Farrant, Theo. 2022. Euronews, 5.8.2022; Art for Drones: How the auction of a painting raised thousands for Ukraine’s war effort | Euronews

● Saint Javelin. 2022; Saint Javelin Official

Katso myös:

Taiteen maailmasta,15.7.2022; Jeff Koonsin veistoksella 12 miljoonaa euroa humanitaariseen apuun Ukrainaan – Taiteen maailmasta

Taiteen maailmasta, 10.7.2022; Viro julkaisi erikoiskolikon Ukrainan hyväksi – Taiteen maailmasta