Ukrainalaiset haluavat Äiti Synnyinmaa -patsaan neuvostosymbolit pois

Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa toimivassa toisen maailmansodan aikaista historiaa esittelevässä, Sotamuseo-nimellä tunnettavassa museossa on esillä näyttely nimeltä Äiti Synnyinmaa. Uudelleenmäärittely (englanniksi Motherland. Redefining). Aihe on erityisen ajankohtainen maan itsenäisyyspäivänä, 24. päivä elokuuta.

Äiti Synnyinmaa -muistomerkki. Kiova, Ukraina. Kuva: Voices of Ukraine.
Äiti Synnyinmaa -teoksen muunnelma taiteilijan näkemyksenä. Kuva: The Odessa Journal.
Motherland-teemaan liittyvä teos Kiovan Sotamuseon näyttelyssä. Kuva: The Odessa Journal.

Itsenäisyyspäivän yhdeksi pääteemaksi käynnissä olevan sodan lopettamisen ohella on nousemassa Synnyinmaa-muistomerkin uudistaminen. Äiti Synnyinmaa -monumentti tunnetaan englanninkielisellä nimellään Motherland -monumentti (suomen kielessä muistomerkin merkitys olisi Isänmaa -muistomerkki). Vuonna 1981 juhlallisesti paljastettu muistomerkki on peräti 62 metrin korkuinen (jalustoineen koko korkeus on 102 metriä), ja siinä Äiti Synnyinmaan oikeassa kädessä on 16-metrinen miekka ja vasemmassa kädessä kilpi.

Kilvessä on patsaan tilaus- ja tekoaikaan Neuvostoliittoon kuuluneen maan ”isännän merkit” eli sirppi ja vasara -vaakunatunnus. Kilven tunnus on Venäjän aloittaman hyökkäyssodan aikaan muodostunut hyvin provosoivaksi, ja tunnus haluttaisiin muuttaa ukrainalaisille läheisempään symboliin. Asiasta on järjestetty kysely, jossa 800’000 ukrainalaista kannatti venäläisten symbolien poistamista, ja niiden tilalle tulisi saada ukrainalainen kolmikärki.

Toiveet rauhasta hallitsevat Kiovan näyttelyn teoksissa. Kuva: The Odessa Journal.

Museon näyttelyssä on lukuisia teoksia, joiden teemana on isänmaallisuus ja rauha.

Äiti Synnyinmaa -patsaan suunnittelijoita on kaksi. Työn aloitti Jevgeni Vutšetitš ja hänen kuoltuaan suunnittelun vei päätökseen Vasili Borodai. Muistomerkin paljasti juhlallisesti Neuvostoliiton silloinen kommunistisen puolueen pääsihteeri ja valtiojohtaja Leonid Brežnev.

● The Odessa Journal, 21.8.2022;  The War Museum presented a new creative exhibition, “Motherland. Redefining” | odessa-journal.com

Katso myös:

Taiteen maailmasta, 27.7.2022. https://taiteenmaailmasta.com/2022/07/27/odessa-haluaa-eroon-venalaistaustaisesta-tunnuksestaan/

Taiteen maailmasta, 22.7.2022; https://taiteenmaailmasta.com/2022/07/22/eu-adoptoi-ukrainalaistaidetta/