Banksyn muraali kaksinkertaistaa kerrostalon arvon Los Angelesissa

Keinutyttö -maalauksen arvo arviolta ainakin 14 miljoonaa euroa

Kaupunkien keskustoissa talojen, muurien ja tunnelien seiniä värittävät muraalit herättävät paljon keskustelua, puolesta ja vastaan. Pahimmillaan vain haitallisina töhryinä koettavat seinämaalaukset ovat kuitenkin nousseet nykytaiteen arvostetuimpien teosten joukkoon. Kuuluisimpien muraalitaiteilijoiden työt ovat miljoonien arvoisia. Mielenkiintoinen ja uraa-uurtava esimerkki on myyntiin tuleva, yli sadan vuoden ikäinen seitsenkerroksinen rakennus, jonka seinää koristaa maailmankuulun Banksyn maalaus.

Swing Girl. Taitelija Banksy. 2010. Osoitteessa 908–910 South Broadway, Los Angeles. Kuva: banksyexplained.com.

Los Angelesin Broadwayllä 1914 valmistunut, Art Deco -tyylisuuntaa edustava seitsenkerroksinen rakennus joutuu omistajien konkurssin takia myyntiin. Kivitalon hinnaksi on etukäteen arvioitu 16 miljoonaa dollaria (dollarin ja euron arvo on kauppahetkellä lähes sama). Erikoiseksi tämän talokaupan tekee yhdellä seinällä oleva, vuonna 2010 luvatta maalattu kuva. Tämä kuva on englantilaisen katutaiteilija Banksyn työ, joka tunnetaan nimellä Swing Girl tai Girl on a Swing (Keinutyttö tai Tyttö keinussa). Tuntemattomana pysyttelevä Banksy on noussut taidemaailman kuumimpien ja kalleimpien nykytaiteilijoiden joukkoon, ja siksi Los Angelesin kivitalo herättää aivan erityistä kiinnostusta.

Taiteen tuntijoiden arvio on, että Keinutyttö nostaa talon hintaa ainakin 14 miljoonalla dollarilla, eli Art Deco -rakennuksen kokonaishinnaksi tulisi noin 30 miljoonaa dollaria. Tarjouksia talon (ja muraalin) ostosta voi tehdä 20.10.2022 saakka.

Keinutyttö. Taiteilija: Banksy. 2010. Kuva: artnet.com.

Art Deco -rakennuksen seinälle aikaisemmin suurikokoisin punaisin kirjaimin maalatun PARK-sanan (alun perin PARKING) A-kirjaimeen ripustettu tytön keinu korostaa tekijän mukaan lasten heikkoa asemaa ja vähäistä leikki- ja oleskelupaikkoja tiiviisti rakennetussa kivikaupungissa.

● McLaughlin, Katherine. 2022. Architectural Digest, 2.9.2022;  A Banksy Painting May Add $14 Million to This Building’s Value | Architectural Digest

Katso myös:

Taiteen maailmasta, 2.8.2022; https://taiteenmaailmasta.com/2022/08/02/banksyn-tuhotuksi-luultu-muraali-pelastettiin-betlehemissa/

Taiteen maailmasta, 7.7.2022; https://taiteenmaailmasta.com/2022/07/07/banksy-kunniaprofessoriksi-britannian-luovien-taiteiden-yliopistoon/