Venäjän joukot ryöstivät rekkalasteittain taidetta Hersonin museosta

Putinin sotatilalaki antaa sotilaille luvan varastaa taidetta

Valloittajat ovat kautta sotien historian vieneet uhreiltaan arvoesineitä sotasaaliina, eivätkä venäläiset, Ukrainaan hyökänneet joukot ole poikkeus. Sotilaat ovat varastaneet valloittamillaan alueilla yksityiskodeista kodinkoneita ja muuta tavaraa, jota on sitten lähetetty kotiin tai myyty naapurimaassa Valko-Venäjällä käteisrahan hankkimiseksi. Suuressa mitassa tapahtuu sodanjohdon määräyksellä kokonaisten museoiden ja kokoelmien ryöstelyä, jota venäläisen määritelmän mukaan nimitetään evakuoinniksi. Mittavin ”evakuointi” toteutettiin neljän päivän aikana loka-marraskuun vaihteessa Hersonin kaupungissa, jossa Oleksi Shovkunenkon taidemuseon arvokkaimmat esineet vietiin pois sotilaiden suojaaman urakan aikana usean täyteen lastatun rekka-auton avulla (1).

Liettualainen taiteilija Tomas Upskas on miniatyyritöissään tiivistänyt venäläissotilaiden Ukrainassa toteuttamaa ryöstelyä. Kuva: Tomas Upskas / DesignYouTrust.com

Määrätietoisen ”evakuoinnin” lisäksi venäläiset sotilaat ovat saaneet luvan taide-esineiden ja vastaavien arvosaaliiden varastamiseen presidentti Vladimir Putinin 19.10.2022 vahvistaman uudistetun sotatilalain nojalla (2).

Oleksi Shovkunenkon taidemuseon tyhjennyksessä ainakin 1600–1800 -lukujen arvotaulut ja -esineet vietiin operaatiossa, jota asiantuntevasti ohjasi miehittäjien museon johtoon nimittämä ”johtaja”, hersonilaisten hyvin tuntema laulaja Natalia Desiatova. Mittavan operaation järjestelmällisyyttä osoittaa paitsi rekkoihin lastattujen – ja ikävä kyllä täysin väärällä tavalla pakattujen – taidelastien määrä myös se, että koko museoalueen ympäristö oli miehittäjäarmeijan eristämä. Taideaarteiden rekkakuormat suuntasivat Hersonista kohti Venäjän vuonna 2014 Ukrainalta valtaamaa Krimin niemimaata, mutta saattueiden lopullista määränpäätä ei tiedetä.

Taiteilija: Tomas Upskas. Kuva: DesignYouTrust.com

Vastaavia museoiden täystyhjennyksiä venäläismiehittäjät ovat tehneet aikaisemmin Mariupolin satamakaupungissa Mustanmeren rannikolla.

● (1). The New Voice of Ukraine, 5.11.2022. Russians loot art museum in occupied Kherson – Ukraine news / The New Voice of Ukraine (nv.ua)

● (2). Akinsha, Kosntantin. 2022. The Art Newspaper, 28.10.2022; Vladimir Putin’s martial law decree has given Russian forces ‘legal’ cover to loot art in Ukraine (theartnewspaper.com)

Katso myös:

Taiteen maailmasta, 13.9.2022; https://taiteenmaailmasta.com/2022/09/13/ukrainan-taideaarteet-tehovalvontaan-varkauksien-varalta/

Taiteen maailmasta, 10.7.2022; https://taiteenmaailmasta.com/2022/07/10/venaja-tehnyt-ainakin-417-sotarikosta-tuhoamalla-ukrainan-kulttuuriperintoa/