Kiovan taideaarteita ”pakolaisiksi” ja näyttelyyn Madridissa

Salainen pelastusoperaatio pahimpien ohjusiskujen päivänä

Venäläiset, hyökkäyssotaa Ukrainassa käyvät joukot ovat ryöstäneet valloittamillaan alueilla museoita ja taidegallerioita, joiden aarteista tuhansia teoksia on kuljetettu jo aikaisemmin vallatulle Krimin niemimaalle ja ilmeisesti myös suoraan Venäjälle (1). Ukrainassa valloituksiin ja ryöstelyyn on varauduttu (2), ja onnistuneen ennakoinnin ansiosta ainakin Kiovan museoista on pelastettu mittaamattoman arvokkaita teoksia ”maanpakoon”. Jännityselokuvan kaltainen operaatio toteutettiin pääkaupunki Kiovassa 15.11.2022 – eli päivänä, jolloin venäläisten uudelleen käynnistämät Kiovan ohjusiskut olivat voimakkaimmillaan (3), (4).

Juuri ennen pommituksia Ukrainan museoalan ammattilaisten johdolla oli ehditty täysin julkisuudelta salassa kerätä, pakata ja kuljettaa pois kahden tärkeän kiovalaismuseon teoksia. Kansallisen taidemuseon sekä Valtiollisen teatteri-, musiikki- ja elokuvataiteen museon arvoteokset lastattiin rekkoihin ja kuljetettiin salaa, määränpäänään Espanjan pääkaupunki Madrid, jonne taideaarteet myös vaurioitumattomina pääsivät. Ja Madridissa ukrainalaisen modernismin taidesuunnan arvoteokset pääsevät julkisesti esille näyttelyssä, jollainen onnistuttiin pystyttämään vain parissa viikossa. Normaalioloissa tällaisen kansainvälisen vaihdon järjestelyihin tarvittaisiin vuosia.

Kiovasta evakuoituja, taiteilija Anatoli Petrytsin teoksia ripustetaan Madridin Thyssen-Bornemisza -museoon In the Eye of the Storm -näyttelyyn. Kuva: Emilio Parra Doiztua, The New York Times / ArtDaily.

Madridissa teokset kuljetettiin Museo Nacional Thyssen-Bornemisza -taidemuseoon, jossa näiden ja museon jo aikaisemmin omistamien ukrainalaisteosten mittava, noin 70 teoksen näyttely on avoinna 29.11.2022–30. 4.2023. In the Eye of the Storm: Modernism in Ukraine, 19001930s -nimisen näyttelyn (Myrskyn silmässä: Modernismi Ukrainassa 19001930-luvuilla) alkuun ajoitetaan myös eurooppalaista ja erityisesti ukrainalaista taidetta ja taiteen merkitystä käsittelevä symposio. Modernismi-käsitteen alle mahtuvat myös ensimmäisen maailmansodan ja Ukrainan sosialistisen neuvostotasavallan jakson kuluessa tehdyt teokset, joista suuri osa länsimaissa tuntemattomia ja usein aikakautensa hengen mukaisesti venäläisinä julkistettuja teoksia, vaikka niiden tekijät olivat ukrainalaisia. Hyvin länsimaissakin tunnettuja, ja Madridin näyttelyssä mukana olevia ukrainalaistaiteilijoita ovat muun muassa Kazimir Malevich ja Sonia Delaunay.

● (1). Taiteen maailmasta. 6.11.2022; https://taiteenmaailmasta.com/2022/11/06/venajan-joukot-ryostivat-rekkalasteittain-taidetta-hersonin-museosta/

● (2). Taiteen maailmasta, 13.9.2022; https://taiteenmaailmasta.com/2022/09/13/ukrainan-taideaarteet-tehovalvontaan-varkauksien-varalta/

● (3). Kishkovsky, Sophia. 2022. The Art Newspaper, 24.11.2022; Ukrainian Modernist masterpieces transported from Kyiv under missile fire find refuge in Madrid exhibition (theartnewspaper.com)

● (4). Reyburn, Scott (New York Times), 2022/ ArtDaily, 24.11.2022; Defying Russian missiles and Soviet censors, Ukrainian art goes on show (artdaily.com)