Winston Churchillin maisemataulu huutokaupan vetonaula

Yli 500 teosta tuottanut harrastus alkoi masennuspotilaan terapiana

Syksyllä 2022 valtaan noussut Britannian kuningas Charles III tunnetaan taitavana ja tuotteliaana akvarellitaiteilijana (1), (2), ja saman kaltainen harrastus luonnehtii myös valtakunnan toisen maailmansodan aikaista pääministeriä Sir Winston Churchilliä (18741965). Churchillin koko tuotanto kiinnostaa nykyisinkin taidemarkkinoilla, ja uusimpana hänen teoksistaan oli kaupan vuonna 1916 maalattu maisema-aiheinen öljyväriteos. Taulun kiinnostusta lisää kauniin aiheen ja tekijän kuuluisuuden lisäksi kohdemaisemaan liittyvä, Churchillin nuoruuden aikainen tragedia. Teoksen myyntihinta nousi Bonhams -huutokaupassa 290’000 puntaan eli noin 340’000 euroon (3).

Maisemataulu, Poole, Dorset. Taiteilija: Winston Churchill. 1916. Kuva: Bonhams / Daily Mail.

Taulun aihe on Winston Churchillin nuoruuden ajalta, ja kohteena on tekijän elämänkaareen hyvin ratkaisevasti vaikuttanut paikka. Vuonna 1892 Winston Churchill vietti aikaansa maaseudulla Poolessa, Dorsetissa, ja eräänä päivänä nuoremman veljensä ja serkkunsa takaa-ajamana ollut 18-vuotias Winston hyppäsi noin kymmenen metrin korkuiselta sillalta, jotta ei olisi jäänyt häntä jahdanneiden poikien vangiksi. Virhearvion takia hän ei kuitenkaan onnistunut liukumaan suunnitelmansa mukaan puun runkoa pitkin alas, vaan putosi suoraan maahan. Törmäyksen seurauksena Winston oli kolme vuorokautta koomassa ja kolmisen kuukautta vuodepotilaana.

24 vuotta turman jälkeen Churchill palasi tapahtumapaikalle Pooleen ja maalasi kirkkain värein tapahtumapaikalta avautuvan merellisen maiseman. Tähänkin vierailuun liittyy sairauskertomus, sillä tuolloin Churchill kärsi vaikeasta masennuksesta, jonka aiheutti irtisanominen tärkeästä armeijan virasta Gallipolin surullisenkuuluisan taistelun jälkimainingeissa. Tänä aikana Churchill aloitti sittemmin loppuelämän kattaneen maalausharrastuksen, aluksi osana sairaudesta toipumiseen kuuluvaa terapiaa.

Winston Churchill on maalannut kaikkiaan yli 500 taulua, ja aivan samoin kuin nykyinen kuningas hänkin kuljetti maalaustarpeita mukanaan matkoilla ja maalasi tauluja niin koti- kuin ulkomaisissa vierailukohteissaan. Monet Churchillin taulut ovat saavuttaneet kuuluisuutta, kun valtiomies lahjoitti teoksiaan maailman mahtaville hallitsijoille ja merkkihenkilöille. Taululahjoja ovat saanet muun muassa Yhdysvaltain presidentti Franklin D. Roosevelt ja kreikkalainen laivanvarustaja Aristoteles Onassis.

● (1). Taiteen maailmasta, 12.9.2022; https://taiteenmaailmasta.com/2022/09/12/kuningas-charles-iii-on-akvarellitaiteilija/

● (2). Taiteen maailmasta, 20.10.2022; https://taiteenmaailmasta.com/2022/10/20/kuningas-charles-iiin-akvarelli-taidekaupan-vetonaula/

● (3). Boyle, Darren, 2022. Daily Mail, 1.12.2022; Early Winston Churchill coastal scene painting sells for £290,000 at auction | Daily Mail Online