Paul Cézannen omakuva löytyi tutun asetelman alta

Taiteen maailmassa museoiden konservaattorit ja tutkijat löytävät aika ajoin – ja aina yhtä suurena yllätyksenä – vanhojen mestarien aikaisemmin tuntemattomia teoksia. Maalausten uudet tutkimustekniikat ovat paljastaneet tunnettujen taulujen alta vanhempia, saman taiteilijan teoksia. Joskus nämä piiloon jääneet maalaukset on tarkoituksella jätetty uuden, saman aiheen paremman version alle, ja usein jo valmiin maalauksen päälle on tehty uusi ja aivan uudesta aiheesta. Tällaiseen päällemaalaukseen törmäsi yhdysvaltalaisen Cincinnatin taidemuseon (Cincinnati Art Museum) konservaattori Serena Urry puhdistaessaan Paul Cézannen tunnettua Leipä ja kananmunia -asetelmaa (Still Life with Bread and Eggs).

Asetelman alla olevan henkilökuvan piirteet näkyvät selvästi röntgenkuvassa. Kuva: Cincinnati Art Museum.

Museon kokoelmissa vuodesta 1955 lähtien olleen taulun puhdistuksessa Urry havaitsi paitsi maalauksen iän huomioiden – Cézanne maalasi asetelman vuonna 1865 – luonnollisia maalipinnan halkeamia myös odottamattomia, pieniä valkoisia maalipisteitä tietyissä tummissa kohdissa, joissa myös maalin halkeamia oli runsaasti. Tarkemmassa katselussa konservaattori päätteli, että asetelman alla saattaa olla toinen, piiloon kätketty maalaus. Epäilykselleen hän haki ja sai vahvistusta hankkiessaan ulkopuolelta museoon röntgenlaitteiston, jolla asetelma kuvattiin eri kohdista ja eri suunnista.

Still life with bread and eggs. Taiteilija: Paul Cézanne. Kuva: Cincinnati Art Museum.

Ensin tietokoneen kuvankäsittelyohjelmassa röntgenkuvat näyttivät vain epämääräisiltä maalikuvioinneilta, mutta käännettyään näkymää 90 astetta konservaattori hätkähti todetessaan piilossa olleiden viivojen olevan mieshahmo. Henkilön katseen suunnan ja vartalon asennon perusteella voitiin päätellä, että hahmo on mitä ilmeisimmin Cézannen omakuva. Jos oletus pitää paikkansa, tämä lienee varhaisin Cézannen yli paristakymmenestä koko uran aikana tekemästä omakuvasta. Useimmat myöhemmät omakuvat ovat kynällä tehtyjä piirroksia.

Paul Cézannen asetelmamaalauksen alla olevan hahmon asennosta päätellään, että kyseessä on omakuva. Kuva: Cincinnati Art Museum.

Asetelman alla olevan maalauksen yksityiskohtia voitaisiin selvittää käyttämällä uusia, moderneja laitteita, mutta Cincinnatin taidemuseolla ei ole ainakaan tässä vaiheessa aikeita lähteä salaisuuksia paljastamaan.

Vastaava, kaikkien tunteman mestarin omakuva löydettiin kesällä 2022 Skotlannin Kansallisgalleriassa, jossa Vincent van Goghin Maalaisnaisen muotokuva (Head of a Peasant Woman) -taulun alta paljastui taiteilijan omakuva (2).

Taidemaalari Paul Cézanne (1839–1906) eli ja kuoli Aix-en-Procencessa, mutta merkittävässä osassa hänen taiteilijan urassaan ja taideopinnoissaan olivat vuodet Pariisissa, jossa hän tutustui aikakauden kuuluisimpiin ja vaikutusvaltaisimpiin taiteilijakollegoihin.

Cézannea on kuvailtu luonteeltaan poikkeukselliseksi, jopa hankalaksi ja taidepiireissä vallinnutta sosiaalista kanssakäymistä vältteleväksi. Uransa loppupuolella Cézanne vetäytyikin synnyinseudulleen Provenceen, jossa hän maalasi etenkin maisematauluja, jotka ovat nyt maalaustaiteen historian merkkiteoksia.

● (1). Holland, Oscar, 2022. CNN Style, 15.12.2022; For almost 160 years, a Cézanne painting had a secret hiding in plain sight – CNN Style

● (2). Taiteen maailmasta, 14.7.2022; https://taiteenmaailmasta.com/2022/07/14/aiemmin-tuntematon-van-gogh-omakuva-loytyi-muotokuvataulun-taustasta/

Katso myös:

Taiteen maailmasta, 1.9.2022; https://taiteenmaailmasta.com/2022/09/01/cezanne-vain-cezanne-nimesta-kiistellaan-yli-sata-vuotta-taiteilijan-kuoleman-jalkeen/