Charles III taidekauppaan ensi kerran kuninkaana

Litografian hinnassa ei ole ”monarkkilisää”

Syyskuussa 2022 Yhdistyneen kuningaskunnan hallitsijaksi noussut Charles III tunnettiin jo ennen valtaan nousuaan – eli Walesin prinssin asemassa – innokkaana ja osaavana akvarellimaalarina (1), jonka töitä on ollut arvostetuissa näyttelyissä, ja jotka ovat olleet suosittuja taidehuutokaupoissa ja gallerioissa (2). Siksi olikin jännittävää odottaa, jatkaako monarkki taiteensa kauppaa myös kuninkaan asemassa. Näin on nyt käynyt, ja toiminta jatkuu entisellä linjalla. Myyntiin tullut teos on vuonna 2000 maalattu akvarelli Kreikassa sijaitsevasta Mount Athos– luostarista.

Mount Athos. Litografia. Signeeraus: Charles 2022. Taiteilija: Walesin prinssi Charles, 2000. Kuva: Highgrove Gardens.

Teoksesta on otettu sadan kappaleen litografiaerä. Kukin teos on kuninkaan signeeraama – todellakin kuningas Charles III:n omakätisesti kruunajaisten jälkeen vahvistama – vaikka itse teos on maalattu monarkin ollessa vielä prinssi Charles. Signeerauksessa kuningas on vaatimaton, ja teoksiin on kirjoitettu Charles, 2022 (3).

Teokset tulevat myyntiin Highgrove Housen kaupan välityksellä. Kukin kehystetty ja erikoispakkaukseen sijoitettu litografia maksaa 2’950 puntaa eli noin 3’300 euroa. Taiteilijan asema suurvallan kuninkaana ei ole tuonut teokseen erityistä lisää. Litografien hinta on samalla tasolla tai jopa alhaisempi kuin saman kaltaisten aikaisemmin myytyjen Charlesin vedosten myyntihinta. Esimerkiksi edelleen myynnissä oleva, niin ikään kreikkalaisaiheinen Corfu-teos maksaa 3’500 puntaa. (4). Highgrove on kuningas Charlesin ja kuningatarpuoliso Camillan yksityinen kartano, jonka yhteydessä toimiva kauppa huolehtii monarkin töiden myynnistä. Taidekauppojen myyntitulot ohjataan monarkin nimeä kantavalle The Prince of Wales’s Charitable Foundation –säätiölle.

● (1). Taiteen maailmasta, 12.9.2022; https://taiteenmaailmasta.com/2022/09/12/kuningas-charles-iii-on-akvarellitaiteilija/

● (2). Taiteen maailmasta, 20.10.2022; https://taiteenmaailmasta.com/2022/10/20/kuningas-charles-iiin-akvarelli-taidekaupan-vetonaula/

● (3). Prescott, Emily. 2022. Daily Mail/Mail On Sunday, 1.1.2023; Charles is the King of Colour as his first painting since becoming monarch goes on sale | Daily Mail Online

● (4). Highgrove Gardens, 2022; HM The King, Charles III’s ‘Mount Athos’ Limited Edition Framed Lithograph | Highgrove Shop & Gardens (highgrovegardens.com)