Venäläiset sabotoivat Banksyn Ukraina-apua

5’000 teokselle ilmoittautui yli miljoona halukasta ostajaa

Englantilainen katutaiteilija Banksy on jo vuosien ajan osoittanut olevansa heikkojen ja sorrettujen puolustaja – niin kantaaottavilla seinämaalauksillaan kuin konkreettisilla taloudellisilla avustuksillaan. Ukrainassa meneillään olevan sodan uhrien asemaan taiteilija kävi henkilökohtaisesti tutustumassa, ja vierailun aikana hän maalasi seitsemän muraalia pommituksissa tuhottujen talojen seiniin ja muihin kaupunkien rakenteisiin (1). Ukrainalaiset ovat ottaneet maalaukset positiivisina signaaleina yleismaailmallisesta välittämisestä, ja siksi olikin aikamoinen shokki, kun varkaat yrittivät anastaa irrottamaansa muraalia Hostomelin kaupungissa, ryöstössä kuitenkaan onnistumatta (2). Ryöstäjät saatiin kiinni, ja lehtitietojen mukaan syyllisiä voi odottaa jopa 12 vuoden vankeustuomio.

Matkansa jälkeen Banksy toteutti seuraavan, hyvin konkreettisen hankkeen Ukrainan avustamiseksi lahjoittamalla 50 signeeratun ja kehystetyn vedoksen erän hiiriaiheisesta teoksestaan myytäväksi Ukrainan hädänalaisten hyväksi (3).

No more war. Taiteilija: Banksy. Kuva: Legacy of War Foundation.

Internetissä käytävään kauppaan saattoi osallistua (tai ainakin yrittää osallistua) ilmoittautumalla etukäteen. Ostotarjokkaita ilmoittautui odottamattoman paljon. Yli miljoona ilmoittautujaa tarjoutui ostamaan 5’000 punnan (noin 5’800 euron) arvoisen teoksen. Tarjoustulvan käsittely olisi ollut valtava urakka joka tapauksessa, mutta kaupantekoa hankaloittaa projektin vahingoittamisen tarkoituksessa lähetettyjen viestien suuri määrä. Kaupan käytännön toteutuksesta vastaavan Legacy of War Foundation -säätiön nettisivujen mukaan venäläisistä IP-osoitteista tuli 3’500 sabotointimielessä lähetettyä viestiä. Haitanteon yksityiskohtia tai sitä, millä perusteella miljoonasta tarjokkaasta lopulta valitaan ”oikeat” ostajat Banksy-teoksille, järjestö ei ole kertonut (4).

● (1). Taiteen maailmasta, 13.11.2022; https://taiteenmaailmasta.com/2022/11/13/banksy-sodan-runtelemassa-ukrainassa/

● (2). Taiteen maailmasta, 3.12.2022; https://taiteenmaailmasta.com/2022/12/03/banksyn-muraali-yritettiin-varastaa-ukrainassa/

● (3). Taiteen maailmasta, 14.12.2022; https://taiteenmaailmasta.com/2022/12/14/banksyn-teoksella-apua-ukrainan-siviileille/

 ● (4). Defoe, Daniel. 2022. Artnet News, 10.1.2023; Russian Cyber Attacks Disrupt Banksy’s Print Sale Benefiting Humanitarian Efforts in Ukraine | Artnet News