Puola tuhonnut kymmeniä neuvostoajan sotamuistomerkkejä

Symbolinen ele Ukrainan kansallispäivänä

Puola on liittynyt niiden monien maiden joukkoon, jotka tuhoavat tai poistavat Neuvostoliittoa tai neuvostoaikaista hallintoa tai sotilaallisia tapahtumia kunnioittavia muistomerkkejä. Näkyvässä operaatiossa aloitettiin puna-armeijan sotilaiden kunniaksi pystytyn muistomerkin purku Brzegin kaupungissa, Puolan lounaisosassa elokuun 24. päivänä 2022. Romutustyön aloitusajankohta ei varmasti ollut sattumalta juuri tuo päivä eli Ukrainan kansallispäivä, ja samana päivänä tuli kuluneeksi tasan kuusi kuukautta Venäjän hyökkäyssodan aloituksesta.

Operaatio on osa laajempaa puhdistusta, jossa puolalaiset pyrkivät pääsemään eroon vuosikymmeniä jatkuneesta Neuvostoliiton todellisen määräysvallan alla olemisesta, vaikka itsenäisenä valtiona olivatkin.

Puna-armeijan sotilaita kunnioittavan muistomerkin hävitys aloitettiin Puolan Brzegissä 24.8.2022. Kuva: Kuva AP/IPN.

Neuvostoajan muistomerkkien hävittämisestä päätettiin Puolassa jo maaliskuussa, pian Venäjän hyökkäyksen jälkeen. Tuolloin maassa laskettiin olleen kaikkiaan 60 Neuvostoliittoa tai puna-armeijaa kunnioittavaa muistomerkkiä. Hävitystyö on ollut jatkuvaa, ja ennen Brzegin monumenttia Puolasta oli hävitetty jo 23 neuvostomuistomerkkiä. Paikallisviranomaisten on ollut helppo tehdä päätöksiä patsaiden ja muiden monumenttien kohtalosta ja poistamisesta, sillä jo vuonna 2015 Puolassa vahvistettiin laki sortoajan muistomerkkien poistamisesta.

Puola on Ukrainan rajanaapuri, ja maa on auttanut hyökkäyksen kohteeksi joutunutta naapuriaan sotatarvike- ja talousavulla, humanitaarisella avulla, ja lisäksi Puola on vastaanottanut sotaa pakenevia ukrainalaisia kansalaisia enemmän kuin mikään muu maa.

● Uutistoimisto AP, 24.8.2022; Poland begins to dismantle Soviet-era monument | AP News

Katso myös:

Taiteen maailmasta, 11.8.2022; https://taiteenmaailmasta.com/2022/08/11/viro-poistaa-neuvostoajan-muistomerkit/

Taiteen maailmasta, 17.7.2022; https://taiteenmaailmasta.com/2022/07/17/latvia-tuhoaa-natsi-ja-neuvosaikojen-muistomerkit/

Taiteen maailmasta, 24.8.2022; https://taiteenmaailmasta.com/2022/08/24/ukrainalaiset-haluavat-aiti-synnyinmaa-patsaan-neuvostosymbolit-pois/