12 vuotta kadoksissa ollut Banksyn teos ensinäyttelyyn

Arkkitehti pelasti muraalin purkutalon seinästä

Maailman ehkä tunnetuin nykytaiteilija Banksy – tosin kukaan julkisuudessa ei tiedä kuka tämä tunnetuin tekijä on – pääsee taidenäyttelyyn teoksella, jonka on uskottu tuhoutuneen vuonna 2010. Kyseessä on Bristolissa, joka on oletettavasti Banksyn kotikaupunki, puretun rakennuksen seinästä irrotettu muraali nimeltä Leopard and Barcode (Leopardi ja viivakoodi). Maalauksessa suuri kissapeto näyttää karanneen häkistä, joka on kuin standardoitu viivakoodi.

Leopard and Barcode. Taiteilija: Banksy. Kuva: The Art of Banksy.

Talon purkuvaiheessa nimettömänä pysyttelevä paikallinen arkkitehti oivalsi, millainen aarre hajotettavan talon seinässä oli tuhoutumassa. Hän pyysi ja sai luvan irrottaa vuonna 1999 tai 2000 maalatun muraalin sisältävän osan seinästä ennen talon purkamista. Irrotus oli vaikea, ja arkkitehti käytti siihen viikon työpanoksen. Siitä saakka Banksy-muraali on ollut varastoituna, peittoon käärittynä, arkkitehdin asunnossa varavuoteen alla. Vedoksina ja julisteina Leopard and Barcode -teos on ollut jatkuvasti esillä näyttelyissä ja myyntituotteissa, mutta alkuperäistä muraalia ei ole nähty vuoden 2010 jälkeen.

Syksyllä 2022 Leopardi ja viivakoodi kuitenkin tulee yleisön nähtäville, kun Salfordin kaupungissa avautuu 21.10.2022 Art of Banksy -näyttely. Arkkitehti otti oma-aloitteisesti yhteyttä näyttelyn järjestäjiin ja tarjosi mahdollisuutta tuoda kadonneeksi luultu teos mukaan. Teos luonnollisesti otettiin ilomielin vastaan, vaikka se ei näyttelyn viralliseen ripustukseen ehtinytkään. Ja omistajansa tahdon mukaan muraali, joka Banksyn ideologian mukaan on kaikille vapaasti ihailtavaa taidetta, tulee näyttelyn ulkopuolelle, suojattuun vitriiniin, ja on näin kellon ympäri maksutta ja ilman aikavarausta kaikkien katsottavissa.

Maailmalla laajalti kiertäneessä näyttelyssä on peräti 141 autenttista, taiteilijan tunnustamaa, Banksy-teosta.

● ITV News, 5.10.2022; Leopard and Barcode: Rare Banksy kept under spare bed for years to go on display | ITV News West Country

Katso myös:

● Taiteen maailmasta, 4.9.2022; https://taiteenmaailmasta.com/2022/09/04/banksyn-muraali-kaksinkertaistaa-kerrostalon-arvon-los-angelesissa/

●Taiteen maailmasta, 2.8.2022; https://taiteenmaailmasta.com/2022/08/02/banksyn-tuhotuksi-luultu-muraali-pelastettiin-betlehemissa/

● Taiteen maailmasta, 1.7.2022; Banksy kunniaprofessoriksi Britannian Luovien taiteiden yliopistoon – Taiteen maailmasta