Ukrainasta varastettuja taideaarteita jäljitetään UNESCOn johdolla

Venäläiset joukot ovat tuhonneet Ukrainassa jo lähes vuoden jatkuneen hyökkäyssodan aikana ainakin 230 kulttuurihistoriallisesti arvokasta kohdetta. Valloittajat ovat vieneet maasta tuhansia taideaarteita, joista osa on kuljettu Venäjälle, ja osa päätyy todennäköisesti eurooppalaisille markkinoille (1). Varastettujen esineiden kauppaa pyritään hillitsemään tehostamalla laittomasti kaupiteltavien kohteiden tuntemusta niin museoissa, gallerioissa kuin yksityisillä taidekaupoilla. Laittoman kaupan estämiseksi ”arkojen kohteiden” tunnistamista parannetaan etenkin Ukrainan naapurimaissa, joihin varastettua saalista varmuudella päätyy. Tässä tarkoituksessa YK:n Kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö (UNESCO) järjesti yhdessä Puolan kulttuuriministeriön kanssa kuuden maan asiantuntijoille tehokoulutuksen ja perehdytyksen varastettujen kohteiden tunnistamisessa (2).

Ukrainan vaarassa olevista taideaarteista on koottu Punainen kirja, jossa uhanalaiset kohteet esitellään mahdollisen salakaupan estämiseksi. Kuva: ICOM, Kansainvälinen museoneuvosto.

Kolmipäiväiseen ammattilaistapahtumaan Varsovassa osallistui ukrainalaisten asiantuntijoiden lisäksi alan ammattilaisia Puolasta, Moldovasta, Unkarista, Romaniasta ja Slovakiasta. Lähtökohtana on, että viranomaiset tunnistaisivat laittomasti liikuteltavat kohteet jo rajalla, ennen kuin varastetut esineet poistuvat Ukrainasta. Mutta salakuljetuksen estäminen on vaikeaa, joten seuraavassa portaassa on tärkeää, että ulkomaiset taiteen ostajat ja välittäjät tunnistavat laittomat kohteet ja estävät näiden pääsyn markkinoille. Ukrainan museoista, kirkoista, gallerioista ja yksityiskodeista varastetuista arvokohteista on laadittu Kansainvälisen museoneuvoston (ICOM) johdolla luettelot ja kuvaukset, jotka on toimitettu rajaviranomaisille (3). Koulutuksella parannetaan tullin ja muiden viranomaisten mahdollisuutta tunnistaa arat kohteet.

Puola on looginen paikka sodassa varastettujen taide-esineiden kohtalon tunnistamiseen, sillä toisen maailmansodan aikana natsijoukot varastivat arvion mukaan jopa puoli miljoonaa taideteosta Puolasta. Suuri osa näistä on edelleen kadoksissa, ja natsimenneisyyden varjostamia kohteita päätyy huutokauppoihin ja näyttelyihin jatkuvasti.

● (1). Taiteen maailmasta, 6.11.2022; https://taiteenmaailmasta.com/2022/11/06/venajan-joukot-ryostivat-rekkalasteittain-taidetta-hersonin-museosta/

● (2). Gera, Vanessa, uutistoimisto AP,  19.1.2023; UNESCO seeks to prevent trafficking of looted Ukrainian art | AP News

● (3). Taiteen maailmasta, 13.9.2022; https://taiteenmaailmasta.com/2022/09/13/ukrainan-taideaarteet-tehovalvontaan-varkauksien-varalta/

Katso myös:

● Taiteen maailmasta, 10.7.2022; https://taiteenmaailmasta.com/2022/07/10/venaja-tehnyt-ainakin-417-sotarikosta-tuhoamalla-ukrainan-kulttuuriperintoa/