Ukrainan taideaarteita turvapaikkaan ja näyttelyihin Sveitsiin

Hyvin pian nyt jo vuoden jatkuneen Venäjän hyökkäyssodan alettua Ukrainan taidehallinnossa alettiin valmistella kokoelmien suojaamista suorilta pommitusten tuhoilta ja maahantunkeutujien harjoittamalta ryöstelyltä. Museoiden ja gallerioiden arvoteoksia siirrettiin tuntemattomiin turvapaikkoihin, ja mahdollisuuksien mukaan esineistöä pyrittiin siirtämään ulkomaille. Kiovassa toimivan Kansallisgallerian johtaja Juri Valulenko selvitteli mahdollisuutta saada arvokkaimpia teoksia suljettujen ja salaisiksi määrättyjen turvapaikkojen sijasta ulkomaille – ja toivottavasti myös näyttelytiloihin. Tarjolle hän esitti kahteen Kiovassa olleeseen näyttelyyn perustuvaa kokoelmaa. Ja pyyntöön vastattiin Sveitsistä, jossa kaksi museota – Genevessä toimiva Musee d’Art et Histoire ja Baselissa toimiva Kunstmuseum Basel tarjosivat tilat ukrainalaistaiteelle (1).

Iltahämärästä aamunkoittoon -näyttelyn ukrainalaistaidetta Geneven Rath Museum -taidemuseossa. Kuva: Reuters.

Geneveläismuseolla oli valmius ja kokemustakin sotatilan takia vaaraan joutuneen taiteen pelastamisessa. Jo 1930-luvulla Espanjan sisällissodan aikana museoon sijoitettiin maailmankuulun, Madridissa toimivan Prado-taidemuseon kokoelmia.

Ukrainasta tuotujen teosten Iltahämärästä aamunkoittoon (englanniksi From Dusk to Dawn) -näyttely on esillä geneveläismuseon vaihtuvien näyttelyjen The Musee Rath -yksikössä. Baselissa on näytteillä 1700–1900 -lukujen ukrainalaissyntyisten taiteilijoiden töitä, joista tunnetuimpia lienevät Ilja Repinin taulut. Monet Ukrainan alueella syntyneet taiteilijat saivat koulutuksensa ja työskentelivät pääosin Venäjällä ja Neuvostoliitossa, mutta useissa teoksissa näkyvät synnyinpaikan ukrainalaiset perinteet, joita näyttelyjen teosesittelyillä tuodaan yleisön tietoisuuteen.

Vastaavat ukrainalaistaiteen evakko-operaatiot ovat pelastaneet arvoteoksia myös Tanskaan (2) ja Espanjan pääkaupunkiin Madridiin (3).

● (1). Uutistoimisto Reuters, 23.2.2023; Threatened by war, Ukrainian paintings find safe haven in Switzerland | Reuters

● (2). Taiteen maailmasta, 22.7.2022; https://taiteenmaailmasta.com/2022/07/22/eu-adoptoi-ukrainalaistaidetta/

● (3). Taiteen maailmasta, 25.11.2022; https://taiteenmaailmasta.com/2022/11/25/kiovan-taideaarteita-pakolaisiksi-ja-nayttelyyn-madridissa/

Katso myös:

● Taiteen maailmasta, 6.11.2022; https://taiteenmaailmasta.com/2022/11/06/venajan-joukot-ryostivat-rekkalasteittain-taidetta-hersonin-museosta/