Barbien pinkkiväristä omistuskiista

Brittitaiteilijan Pinkie – The Barbiest Pink haastaa lelujätti Mattelin yksinoikeusvaatimukset

Värit ovat keskeinen osa taulujen ja muiden taideteosten sisältöä, ja tyypillisestä värien käytöstä tai keskittymisestä tiettyyn väriin voi maallikkokin usein tunnistaa tekijöitä. Värien käytössä on kuitenkin rajoituksia, jotka saattavat hyvinkin ratkaisevasti vaikuttaa materiaalien valintaan ja teosten lopputulokseen. Asiaan perehtymättömälle taiteen ihailijalle voi tulla yllätyksenä, että tietyt värit ja värisävyt ovat joidenkin yksityishenkilöiden tai yhteisöjen yksityisomaisuutta, eikä näitä sävyjä saa missään muodossa käyttää ilman oikeudenhaltijan suostumusta tai rahallista korvausta. Kiistat taitelijoiden käyttämien värien yksinoikeuksista leimahtivat julkisuuteen vuonna 2016, kun intialaissyntyinen, nykyisin brittitaitelija Anish Kapoor hankki itselleen yksinoikeuden kaikkien aikojen mustimpaan materiaaliin.

Vantablack-materiaalin yksinoikeutta ei taidemaailma sulattanut, ja brittitaiteilija Stuart Semple teki näyttävän – ja tarkoituksenmukaisesti mediajulkisuutta hyväksikäyttävän – oman kampanjansa. Vantablackia mustempana markkinoitu Black 2.0 -pigmentti tuli myyntiin tiukalla rajoituksella: Pigmenttiä saa ostaa vain, jos ostaja ei ole Anish Kapoor tai taho, joka luovuttaa väriä Kapoorille. Monien vaiheiden jälkeen taistelu pigmenteistä on jatkunut vuosia, ja kilpa mustimmasta mustasta varmasti jatkuu. Semple on muun muassa parantanut mustaa pigmenttiään yhä mustemmaksi vuonna 2022.

Taiteen maailmasta -artikkelit 5.7.2023 (1) ja 6.7. 2023 (2) selvittävät yksityiskohtia ja vaiheita kansainvälisessä kilpailussa mustan ja pinkin värin oikeuksista sekä eri värien yksinoikeuksien haltijoista niin meillä kuin yleismaailmallisesti.

Pinkie – The Barbiest Pink. Kuva: Stuart Semple / Culture Hustle.

Toinen Stuart Semplen silmätikuksi joutunut tai päässyt väri on vaaleanpunainen. Vastavetona Barbie-elokuvan ajankohtaiseksi nostaneeseen pinkkiin, Semple toi markkinoille oman Pinkie-värinsä, jossa on vastaava ostorajoitus kuin mustassa pigmentissä. Barbie-nuken luoja ja omistusoikeuden haltija Mattel-lelujättiläinen julisti produktiossa käytetyn Barbie Pink -värisävyn olevan yhtiön yksityisomaisuutta, eikä tätä sävyä saa käyttää ilman yhtiöltä hankittua lisenssiä (3).

Tähänkin yksinoikeustapaukseen Semple reagoi nopeasti omalla pinkillään, jota värin kehittäjä luonnehtii puhtaimmaksi ja tasaisimmaksi, fluoresoivaksi vaaleanpunaiseksi, joka on pinkimpi kuin Mattelin väri ja pinkimpi kuin Semplen oma, vuonna 2016 myyntiin tullut vaaleanpunainen pigmentti Pinkest Pink.

Stuart Semplen hallinnassa oleva Culture Hustle -yritys julkaisi Pinkie – The Barbiest Pink -pigmentin, jota tekijät luonnehtivat ”barbeimmaksi pinkiksi”. Pigmenttiä saa kuka tahansa ostaa nettimyynnistä ehdolla, etteivät ostajat saa olla yhteyksissä Matteliin tai luovuta väriä mihinkään mikä liittyy lelufirmaan.

Pinkie – The Barbiest Pink -väriä voi kuka tahansa – tai ei tietysti Mattel – ostaa nettikaupasta. Kuin miljardien liikevaihdolla toimivaa lelujättiläistä kiusatakseen, 150 millilitran väripakkaus jäljittelee Barbie-nuken myyntipakkausta. Pigmentti maksaa noin 35 euroa.  

● (1). Taiteen maailmasta, 5.7.2022. https://taiteenmaailmasta.com/2022/07/05/mustinta-mustaa-taidetta-venetsiassa/

● (2). Taiteen maailmasta, 6.7.2022; https://taiteenmaailmasta.com/2022/07/06/taiteilijoiden-varit-kehittyvat-ja-oikeudet-puhuttavat/

● (3). Cascone S. 2023. ArtNet News, 17.7.2023; Artist Stuart Semple Is Releasing a ‘Barbie-Ish,’ Ultra-Fluorescent Pink Paint to Protest Mattel’s Trademark on the Color (artnet.com)

Katso myös:

● Taiteen maailmasta, 17.8.2023; https://taiteenmaailmasta.com/2023/08/17/barbie-elokuva-esityskieltoon-kolmessa-muslimimaassa/