Latvia tuhonnut kaikki neuvostoajan muistomerkit

Sorron muistoja hävitetty lain vaatimusta enemmänkin

Latviassa kesäkuun 23. päivänä 2022 voimaan astunut laki edellytti kunnilta ja valtiollisilta toimijoilta, että kaikki niiden hallinnassa tai toimivallassa olleet aikaisemman neuvostovallan tai natsimiehityksen aikaiset muistomerkit ja muut noista ajanjakoista kertovat julkiset huomionosoitukset on tuhottava marraskuun 15. päivään 2022 mennessä. Ja lakia on noudatettu kirjaimellisesti, Baltic News Network -sivusto raportoi.

Kaikenlaiset neuvostovallan symbolit ovat tätä nykyä kiellettyjä Latviassa. Kuva: RussiaMatters.org

Kansanedustuslaitoksen (Saeima) vahvistamassa laissa määriteltiin kaikkiaan 69 sortovaltojen kunniaksi pystytettyä muistomerkkiä, jotka oli määräaikaan mennessä joko lopullisesti hävitettävä tai siirrettävä pois näkyvistä esimerkiksi museoiden varastoihin. Näiden kohteiden lisäksi latvialaiset kunnat ovat omilla päätöksillään hävittäneet 55 neuvostoajan muistomerkkiä, laattaa tai muuta konkreettista kohdetta ja muuttaneet katujen, puistojen ja muiden vastaavien Neuvostoliiton miehitysaikaan liittyvää tai neuvostohallintoa kunnioittavaa nimeä.

”Historian puhdistus sortovallasta” ei ole vielä lopussa, sillä maassa on edelleen miehitysajoista muistuttavia kohteita, joiden poistamista tai uudelleen nimeämistä Latvian kunnat ovat ilmoittaneet jatkavansa.

Voimassa olevan lain nojalla poistettiin vanhat, olemassa olevat muistomerkit, ja tämän lisäksi säädöksillä kielletään vastaavien huomionosoitusten perustaminen jatkossakin. Lain nojalla Latvian alueelle ei saa perustaa tai kiinnittää mitään muistomerkkejä, jotka kunnioittavat Neuvostoliiton tai natsien miehitysajan hallintoa, mitään tapahtumaa tai henkilöä, joka liittyy noihin miehitysaikoihin tai minkäänlaisia totalitarismia, väkivaltaa tai sotaa ihannoivia, eikä Neuvostoliittoa tai natsi-Saksaa ihannoivia muistomerkkejä.

Muistomerkkien tuhoamista säätelevä laki ei koske sotilashautausmaita, joilla olevat muistomerkit ja -laatat saavat jäädä paikoilleen riippumatta siitä, millaisia symboleja niissä on.

● Baltic News Network, 14.11.2022; https://bnn-news.com/latvia-removes-all-69-objects-glorifying-the-soviet-union-municipalities-remove-55-more-240047

Katso myös:

● Taiteen maailmasta, 17.7.2022; https://taiteenmaailmasta.com/2022/07/17/latvia-tuhoaa-natsi-ja-neuvosaikojen-muistomerkit/

● Taiteen maailmasta, 28.8.2022; Puola tuhonnut kymmeniä neuvostoajan sotamuistomerkkejä – Taiteen maailmasta

● Taiteen maailmasta, 24.8.2022; Ukrainalaiset haluavat Äiti Synnyinmaa -patsaan neuvostosymbolit pois – Taiteen maailmasta

● Taiteen maailmasta, 11.8.2022; Viro poistaa neuvostoajan muistomerkit – Taiteen maailmasta